Білорусь може вийти із ЄАЕС - Лукашенко

Четвер, 29 січня 2015, 15:07

Білорусь залишає за собою право виходу з Євразійського економічного союзу, якщо домовленості, досягнуті в рамках ЄАЕС не дотримуватимуться.

З таким попередженням виступив президент Олександр Лукашенко на прес-конференції для білоруських і зарубіжних ЗМІ, повідомляє ТАСС.

Лукашенко нагадав, що Білорусь підписала договір про ЄАЕС із застереженнями. "Якщо домовленостей будуть дотримуватися, то ми будемо свято виконувати все, що стосується ЄАЕС. Якщо не будуть дотримуватися, то ми залишаємо за собою право аж до виходу з ЄАЕС", - уточнив президент.

За оцінкою президента, шлях створення ЄАЕС не буде простим. "Він зачіпає інтереси не лише політиків - це конкретні гроші", - пояснив Лукашенко.

Реклама:

"Є моменти, які взагалі не повинні бути присутніми після підписання документів (ЄАЕС), це так звані війни - молочні, м'ясні", - продовжував президент. Він поскаржився, що частіше "випинається "драчка" з Росією, але суперечності існують і у Росії з Казахстаном".

Президент констатував, що весь світ інтегрується, і "нам треба зберегти нашу єдність". "Для нашої десятимільйонної країни мати 170-мільйонний ринок збуту нашої продукції - це благо", - сказав він.

Крім того, зазначив він, Білорусь завдяки тісній інтеграції, отримує російський газ по 134 долари за 1000 кубометрів, у той час як Україна - майже по 400 доларів.

Білорусь буде всебічно сприяти поглибленню інтеграції в рамках Євразійського економічного союзу, створенню рівноправного союзу без вилучень і обмежень, запевнив також глава держави.

"Ми зобов'язані використати можливості, які відкриваються в рамках Євразійського економічного союзу", - сказав він, підкресливши, що Білорусь головує в ЄАЕС з 1 січня 2015 року.

За словами Лукашенка, Білорусь в даний час більше торгує з Заходом, ніж з Росією.

"Ми вже торгує більше із Заходом, ніж з Росією", - сказав він.

За його словами, на частку Росії припадає 42% обсягу торгівлі Білорусії в порівнянні з 85% раніше.

Лукашенко назвав головним завданням Мінська диверсифікацію експорту. Ніяких великих зрушень у відносинах Білорусі із Європою та Америкою не буде, поки не пройдуть президентські вибори в країні, сказав Лукашенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: