Вкладникам пояснили, які депозитні договори визнають недійсними

Середа, 28 січня 2015, 16:36

Фонд гарантування визнає депозитні договори недійсними при розбивці внесків у сумі понад 200 тисяч гривень на кілька вкладів або якщо рахунки вкладника відкрито після заборони Національного банку на відкриття банком нових рахунків фізосіб.

Про це йдеться в роз'ясненні фонду, переданому УНІАН.

Згідно з роз'ясненнями, уповноважена особа фонду зобов'язана перевірити договори, укладені банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації, на предмет виявлення незначних, і згідно з Цивільним кодексом, угоди за нікчемними угодами визнаються недійсними без рішення суду.

"Правом на визнання договорів банківського вкладу чи банківського рахунку нікчемними уповноважена особа фонду користується тільки у випадку, якщо вкладники "розбивають" внески в сумі понад 200 тисяч гривень на кілька вкладів, або якщо рахунки відкриваються з порушенням законодавства", - йдеться в роз'ясненні.

Реклама:

Також фонд повідомляє, що в рамках Цивільного кодексу недійсний правочин не створює юридичних наслідків, у зв'язку з чим кожна зі сторін зобов'язана повернути іншій стороні все, що вона одержала, або відшкодувати вартість отриманого.

"У разі визнання за рішенням уповноваженої особи фонду договору банківського вкладу чи банківського рахунку нікчемним, кошти вкладника мають бути повернені на рахунок, із якого вони були перераховані за договором, визнаного нікчемним", - зазначається у роз'ясненні фонду.

Також зазначається, що у разі незгоди вкладника з рішенням уповноваженої особи фонду про визнання договору банківського вкладу чи банківського рахунку нікчемним, такий вкладник має право звернутися з відповідним позовом до суду.

Як повідомлялося, Національний банк у 2014 році визнав неплатоспроможними 33 банки, і ще 3 банки стали неплатоспроможними у січні цього року. Ці банки виводяться з ринку Фондом гарантування, який здійснює їх тимчасову адміністрацію та ліквідацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: