НБУ обмежить розрахунки заставними облігаціями за кредитами рефінансування

Понеділок, 26 січня 2015, 19:45

Національний банк обмежить розрахунки у цінних паперах, які перебувають у заставі за виданими банкам кредитами рефінансування з новим строком погашення, за допомогою відповідних розпоряджень депозитарним установам.

Про це йдеться в постанові НБУ від №47, передає УНІАН.

Національний банк для підтримки ліквідності банків надає їм кредити рефінансування, у тому числі через постійно діючу лінію кредитів "овернайт" під заставу державних облігацій.

Згідно з постановою, розрахунки у цінних паперах за операціями з паперами, що перебувають у заставі за наданими Нацбанком кредитами рефінансування, за якою настав строк погашення, будуть здійснюватися депозитарними установами виключно на підставі розпоряджень НБУ.

Реклама:

Нацбанк пояснює своє рішення необхідністю отримати безумовне та переважне право задовольняти свої вимоги до банків - одержувачів рефінансування, у тому числі отримати можливість брокеру - керуючому рахунком у цінних паперах банку-боржника продавати заставні папери.

Постанова набуває чинності наступного дня після опублікування - від 27 січня.

Як повідомлялося, Національний банк у 2014 році порівняно із 2013 роком збільшив обсяг рефінансування банків у 3 рази - до 222,3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!