Кабмін прийняв зміни до порядку проведення аукціонів з продажу нафти

Понеділок, 26 січня 2015, 15:16

Кабінет міністрів прийняв зміни до порядку проведення аукціонів по продажі нафти, газового конденсату власного видобутку й зрідженого газу, згідно яким скасував переказний коефіцієнт 0,85 при розрахунку стартової ціни нафти власного видобутку на аукціонах.

Про це сказано в постанові уряду №16 від 21 січня.

Також уряд заборонив продавцеві поєднувати лоти в день проведення торгів, що раніше дозволяло не допускати до участі в торгах деякі компанії.

Крім того, Кабмін знизив кворум засідання аукціонного комітету до не менш 6 з 10 людей (раніше для кворуму комітету була необхідно наявність 2/3 складу комітету).

Реклама:

Уряд збільшив строк подачі продавцями аукціонному комітету заявок на проведення аукціонів з 5 до 7 робочих днів до дня проведення аукціону.

Як повідомлялося, 22 січня депутат Верховної Ради, член фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко заявляв, що Кабінет Міністрів прийняв рішення про скасування поправочного коефіцієнта 0,85 при розрахунку стартової ціни на аукціонах із продажу нафти власного видобутку.

22 січня Міністерство енергетики та вугільної промисловості й Міністерство економічного розвитку та торгівлі затвердили склад аукціонного комітету з продажу сирої нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, у який не ввійшли представники публічних акціонерних товариств "Укргазвидобування" і "Укрнафта".

Аукціонний комітет із продажу сирої нафти і газового конденсату власного видобутку та скрапленого газу запланував проведення аукціону з продажу нафти на 31 січня.

Нагадаємо, проведення аукціонів з продажу нафти нинішнього року спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 рік.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

Однак було також збережено понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни в разі відсутності поставок у країну нафти Urals трубопровідним транспортом, надходження нафти Azeri чи інших сортів легкої нафти Каспійського регіону.

Згідно з порядком, у такому разі на цей коефіцієнт множилося середнє значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts).

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: