Прокуратура опротестувала ліквідацію Запорізького алюмінієвого комбінату

Субота, 24 січня 2015, 13:53

Прокуратура Запорізької області в апеляційному порядку опротестувала рішення Запорізького окружного адмінсуду про ліквідацію ПАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат" ("ЗАлК") через недостатні активи для акціонерних товариств.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на рішення прокуратури.

Як повідомляється, судове рішення фактично порушило законні права суб'єктів господарювання - кредиторів, які мають право на відшкодування своїх збитків, сказано в документі прокуратури.

Уточнюється, що в 2012 році рішенням Господарського суду Києва було розірвано угоду Фонду держмайна з недобросовісним інвестором - одним з російських підприємств (Об'єднаної компанією "Російський алюміній", "РусАл") - і повернуто у державну власність пакет акцій комбінату в розмірі 68% статутного капіталу.

Реклама:

Після апеляційного та касаційного перегляду справи в жовтні минулого року Вищий господарський суд України залишив це рішення в силі.

У листопаді минулого року Дніпровське територіальне управління Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку звернулося до Запорізького окружного адмінсуду з вимогою ліквідувати ЗАлК на підставі того, що активи підприємства менше, ніж встановлений законом мінімум можливого статутного капіталу для акціонерних товариств.

У грудні минулого року суд задовольнив цю вимогу, а державний реєстратор на підставі рішення суду вніс до реєстру підприємств відомості про те, що ЗАлК знаходиться в процесі ліквідації.

Прокуратура області звернулася до Дніпропетровського апеляційного адмінсуду з апеляційною скаргою на дане рішення у зв'язку з порушенням вимог чинного законодавства.

НКЦПФР за законом не мала повноважень для звернення до суду на цій підставі.

Крім цього, під час розгляду справи не було враховано наявність у підприємства заборгованості в сумі близько 1,5 млрд грн, а це фактично порушило законні права суб'єктів господарювання - кредиторів, які мають право на відшкодування своїх збитків.

Згідно з документами по даній справі, Запорізький окружний адмінсуд на підставі звіту підприємства встановив, що станом на кінець 2013 вартість чистих активів ПАТ "ЗАлК" становить "мінус" 1,525 млрд грн, а розмір зареєстрованого статутного капіталу - 155,682 млн грн.

При цьому мінімальний розмір статутного капіталу акціонерних товариств, встановленого на дату створення "ЗАлКу" - 30 вересня 1994 року, - 750 грн.

У свою чергу "ЗАлК" 24 листопада 2014 року направив до суду звернення, в якому вказав, що від'ємне значення вартості чистих активів з 2009 року утворилося в результаті всесвітньої економічної кризи.

Також відповідач зазначив, що в 2011 році підприємство взагалі припинило свою діяльність і на даний час перебуває в режимі консервування. На думку "ЗАлКу", після стабілізації економічної ситуації як в Україні, так і в світі, підприємство зможе підвищити показники виробництва, що призведе до зменшення від'ємного значення вартості чистих активів. 

Як відомо, власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група "СУАЛ", а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл", створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore. "Русалу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод (МГЗ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!