"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна виконала експортну частину китайського зернового контракту - міністр

П'ятниця, 23 січня 2015, 15:09

Контракт між Україною в особі Державної продовольчої зернової корпорації і Китаєм на поставку зернових культур виконано.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, передає прес-служба Мінагрополітики.

За його словами, ще 15 грудня 2014 року існувала критична ситуація із завантаженням 11 кораблів для Китаю із загальним обсягом зерна більше 600 тисяч тонн щодо раніше підписаних угод.

"За два тижня до моменту підтвердження виконання контракту, кукурудза ще знаходилася на внутрішніх українських елеваторах. Напередодні Різдвяних свят вкрай важко було її транспортувати у порт, з огляду на обмежені можливості логістики, брак вагонів і несприятливі погодні умови", - заявив Павленко.

Реклама:

"Але попри ці труднощі, 10 кораблів було відвантажено, а це обсяг близько 550 тисяч тонн. Коносаменти щодо них передано китайській стороні до 31 грудня 2014 року. Таким чином підтверджено виконання 10 контрактів. Останній, одинадцятий контракт - перенесено за згодою сторін на пізніший термін", - додав він.

Міністр також повідомив, що одинадцять підписаних проблемних контрактів знаходилися на межі логістичного дефолту через непрофесійні і незрозумілі дії попереднього керівництва ДПЗКУ.

"Однак його вдалося уникнути і зобов’язання перед китайськими партнерами було виконано", - наголосив Павленко.

За його словами, після успішного завершення Україною експортної частини китайського контракту відкриваються можливості другої частини - щодо імпорту з Китаю необхідної українським аграріям продукції.

"Наш китайський партнер ССЕС - торгівельна корпорація, але насамперед - це будівельна компанія. Ми ведемо переговори щодо нових масштабних проектів. Ідеться про можливість побудови в Україні портів, транспортної логістики, елеваторів, надання сучасних технологій. Це нові робочі місця для України, постачання дефіцитних компонентів, зокрема мінеральних добрив", - наголосив Павленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: