Кабмін забрав у Коломойського право занижувати ціну на нафту

П'ятниця, 23 січня 2015, 12:25

Кабінет міністрів на засіданні 21 січня схвалив рішення про скасування норми про можливість зниження стартової ціни нафти на аукціонах на 15% від світової ціни.

Про це повідомив у Курі (Швейцарія) народний депутат Сергій Лещенко в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на внесенні відповідних змін до порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу наполягав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Інформацію про скасування знижки підтвердили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та в НАК "Нафтогаз України", водночас рішення уряду поки що не оприлюднено.

Реклама:

Пізніше, на своїй сторінці в Facebook Лещенко повідомив, що з аукціонного комітету з продажу нафти прибрали представника "Укрнафти" Олексія Куща.

"Ще один крок на обмеження інтересів Ігоря Коломойського - новий аукціонний комітет з продажу нафти, звідки прибрали представника "Укрнафти" Куща", - написав депутат.

 
 

Як повідомлялося, проведення аукціонів з продажу нафти нинішнього року спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 рік.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

Однак було також збережено понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни в разі відсутності поставок у країну нафти Urals трубопровідним транспортом, надходження нафти Azeri чи інших сортів легкої нафти Каспійського регіону.

Згідно з порядком, у такому разі на цей коефіцієнт множилося середнє значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts).

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: