"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Українцям не вдасться ухилиться від податку на авто

Середа, 21 січня 2015, 14:57 -

У разі несплати транспортного податку українцям доведеться сплатити пеню у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ.

Про це повідомляє юрист департаменту податкової практики юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Євген Васьковський.

За словами юриста, починаючи з наступного року, власникам нових авто (не старше 5 років) з потужним двигуном (більше 3000 куб. см) щорічно доведеться платити 25 тисяч гривень транспортного податку.

"Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в т.ч. нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі. Базою оподаткування є легковий автомобіль, який використовувався менше 5 років і має об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Транспортний податок сплачується 1 раз на рік. Ставка податку становить 25 тисяч грн за кожен автомобіль", - повідомляє юрист.

Реклама:

За його словами, повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку - фізичній особі податковими органами за місцем його реєстрації до 1 липня звітного року.

Тобто "платіжки" за 2015 рік українці отримають до 1 липня 2015 року.

"Фізичні особи зобов'язані сплатити податок протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення", - розповідає Васьковський.

Юрист підкреслює, що неважливо, де "катається" авто. Якщо воно зареєстровано на території України і відповідає перерахованим вимогам (легковий, молодше 5 років, об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см), він підпадає під податок і його власник зобов'язаний його сплатити.

"Ніяких особливих преференцій для жителів Донецької і Луганської областей податковий кодекс не передбачає. Тому власники елітних автомобілів з донецькими номерами, які заполонили київські вулиці, будуть зобов'язані на загальних підставах платити транспортний податок", - підкреслює Васьковський.

А тим, хто транспортний податок вирішить просто проігнорувати, доведеться сплатити і штрафні санкції.

"Згідно з нормами податкового кодексу України, на суму податкового боргу після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов'язання нараховується пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ", - попереджає юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: