Керівників "Газпрому" і "Роснефти" зобов'язали показати доходи

Понеділок, 22 грудня 2014, 15:45

Голову правління "Газпрому" Олексія Міллера, президента Російської залізниці Володимира Якуніна та президента "Роснефти" Ігоря Сечіна, а також керівників інших підприємств зобов'язали розкривати відомості про свої доходи на сайтах компаній.

Про це йдеться в постанові уряду, пишуть "Ведомости".

Перелік організацій, керівники яких повинні звітувати про доходи, вже був затверджений раніше.

На даний момент в нього входять 62 компанії, в тому числі "Російські автомобільні дороги", "Росатом", "Аерофлот", "Інтер РАО ЄЕС", "Ростелеком", "Шереметьєво", ОАК, ОСК, "Роснано", "Роснефтегаз", "Російські мережі", "Системний оператор", "РусГідро", "Совкомфлот", "Сбербанк", ВТБ та інші.

Реклама:

Посади співробітників, які розкривають відомості, були закріплені тим же документом. Крім керівника організації, до переліку входять його заступник, головний бухгалтер, а також керівництво керуючої організації в тому випадку, якщо їй передані повноваження одноосібного виконавчого органу.

Перша редакція постанови уряду зі списком компаній і посад працівників, зобов'язаних звітувати про свої доходи, була затверджена ще в липні 2013 року. Однак у зазначеному документі не було вимоги про публічне розкриття цієї інформації.

У підсумку компанії розділилися на ті, які не тільки направили відомості в уряд, але і зробили їх загальнодоступними, і ті, які не побачили в постанові вимоги обов'язкової публічності.

Президент "Роснефти" Ігор Сечін не розкриває свої доходи. У травні 2014 року він подав позов проти ЗАТ "Аксель Шпрінгер Раша", видавця Forbes, і п'яти співробітників журналу за публікацію про його винагороду. Forbes оцінив його винагороду в 50 млн доларів (або близько 17% від сукупного доходу керівників "Роснефти").

Президент "Роснефти" вважав, що журналісти звинувачують його в отриманні "надприбутків". Суд він виграв. Минулого тижня президент РФ Володимир Путін заявив, що не знає, яка річна зарплата у Сечіна.

Президент Російської залізниці Володимир Якунін заявляв, що бачить у відкритій публікації відомостей про доходи загрозу членам своєї сім'ї. У своєму блозі він написав, що, як керівник держкомпанії, він звітує про персональні доходи в податковій інспекції і в уряді, але озвучувати ці відомості прилюдно - "вже перебір".

Він вважає, що від нього вимагають, щоб він опублікував ці відомості сам, тому що, якщо цю інформацію опублікують вони, "це буде порушенням".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!