"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ просить 28 мільярдів з держбюджету на рекапіталізацію банків

Понеділок, 22 грудня 2014, 13:22

Національний банк України пропонує виділити 28 млрд гривень бюджетних коштів на рекапіталізацію і націоналізацію банків.

Про це повідомило джерело на фінансовому ринку, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідний план був озвучений в ході наради керівництва НБУ з представниками найбільших банків в понеділок.

"Нацбанк передбачив у бюджеті 28 млрд грн для рекапіталізації банків, включаючи можливу націоналізацію, понад 2,5 млрд передбачено на поповнення Фонду гарантування вкладів", - сказав співрозмовник.

Реклама:

Як повідомлялося, робочою редакцією проекту держбюджету на 2015 рік передбачається перерахування НБУ до держбюджету частини прибутку в розмірі не менше 30 млрд грн не пізніше 11 травня.

Крім того, за словами фінансиста, банкіри під час наради обмінялися думками про курсові тенденції: очікується, що в найближчій перспективі ринковий курс буде близьким до рівня 18 гривень за долар, оскільки за таким курсом готові продавати валюту експортери.

Глава НБУ Валерія Гонтарева, за його словами, зазначила, що курсова динаміка на міжбанку, а також на сірому й чорному ринках заспокоюється, але визнала, що законодавцями курсу в наступному році будуть залишатися експортери: торговий баланс на наступний рік очікується дефіцитним.

Крім того, за його словами, банкіри активно обговорили ідею реструктуризації валютних кредитів: єдиної позиції у регулятора і комерційних банків немає.

Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук зазначив сильний тиск громадських організацій на центральний банк, який готовий йти на компроміс.

"Банкам пропонується погодитися з 50% дисконтом по валютних кредитах при переоформленні кредитів у гривневі. Більшість банків висловили думку, що ця норма не повинна перевищувати 30% і запропонували використовувати формулу Пинзеника (Віктор Пинзеник - екс-міністр фінансів), при якій втрати діляться на три частини порівну між державою, позичальником і банківською системою", - сказав співрозмовник.

Крім того, за його словами, регулятор поінформував банки, що для вирівнювання ситуації в банківській системі з урахуванням втрат у кредитних портфелях по Криму і на сході України буде застосований механізм зниження нормативів на певний період - такий варіант узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

Фінансист також повідомив, що в ході наради Гонтарева висловила думку, що ослаблення гривні на міжбанку на минулому тижні пов'язано з обвалом рубля в Росії: товарообіг між Україною і Росією залишається значним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!