Аналітики передрікають Росії глибоку рецесію в 2015 році

Середа, 17 грудня 2014, 20:35

Падіння капітальних інвестицій і виробництва промислового сектора, спад споживання продовольчих товарів в листопаді і розгортання девальвації рубля разом зі зростаючою інфляцією свідчать про стагнацію в російській економіці, яка загрожує перейти в глибоку рецесію в 2015 році.

Про це пише Reuters.

Обсяг інвестицій в основний капітал в листопаді 2014 року впав на 4,8% в річному вираженні, що стало найглибшим падінням з січня цього року.

"Виявилися ті негативні тенденції, які раніше частково маскувалися держпідтримкою. Більш глибоке падіння інвестицій очікувалося у зв'язку з погіршенням промислової активності в обробному секторі", - сказала Марія Помельнікова з Райффайзенбанку.

Реклама:

Російська промисловість скоротила обсяги виробництва в листопаді і показала найгірший результат з червня 2013 року: обсяг промвиробництва впав на 0,4% в річному вираженні, в основному за рахунок обробних виробництв.

У вересні та жовтні промисловий сектор демонстрував істотне зростання на тлі активної держпідтримки.

Уповільнення або більш глибоке падіння випуску спостерігається в машинах, обладнанні, газових турбінах, великих категоріях в автомобільній галузі. У фундаментальних галузях - стагнація або погіршення ситуації.

"Зберігається тенденція до падіння приватних інвестицій, яка не перекривається ефектом від держвкладень, продовжують скорочуватися товарно-матеріальні запаси", - сказала Помельнікова, чекаючи наступного року скорочення капітальних інвестицій на 6%.

Після останнього екстреного підвищення ставок ЦБР економічні відомства обіцяють переглянути свої прогнози, які різко застаріли, оскільки у ЦБР очікувалося зростання економіки в наступному році близько нуля, а у Мінекономіки - спад на 0,8%.

"Наше дослідження показує, що хоча економіка продовжувала стагнувати, ще не було ніяких ознак колапсу в економіці", - написали експерти Capital Economics.

Однак, листопадова статистика передує валютній кризі, яка розгортається в останні кілька тижнів грудня, а також аварійному підвищенню процентних ставок Центробанком в ніч на вівторок.

"Іншими словами, все, безсумнівно, буде значно гірше з грудня, але це ще треба побачити в статистичних даних. Справа в тому, що глибока рецесія тепер виглядає майже неминучою для Росії в 2015 році", - вказав Capital Economics.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!