На Луганщині через дефіцит вугілля на ТЕС відключають електроенергію

Понеділок, 3 листопада 2014, 20:42

У Луганській області відбуваються віяльні відключення електроенергії через дефіцит вугілля на ТЕС.

Про це розповів голова Луганської ОДА Геннадій Москаль у понеділок на прес-конференції, передає прес-служба ОДА.

"Одна з найболісніших проблем забезпечення життєдіяльності контрольованих Україною територій Луганської області - щоденні віяльні відключення електроенергії, від яких страждають державні та приватні заклади, установи, підприємства та прості громадяни", - заявив Москаль.

За його словами, для мінімального життєзабезпечення Луганської області потрібно 500 мВт електроенергії. У мирний час цю потребу з надлишком покривала ДЕТЕК "Луганська ТЕС" у місті Щастя.

Реклама:

"Однак через бойові дії паливо для Луганської ТЕС - вугілля марки "Антрацит" - залишилося на окупованій ЛНР території. Антрациту накопичилося вже 1,4 мільйона тонн, але доставити його на ТЕС навіть при добрій волі бойовиків неможливо, оскільки в кількох місцях пошкоджена залізниця", - повідомив Москаль.

Він також повідомив, що зараз паливо на ТЕС поставляється тільки з однієї шахти в Гуково, яка належить ДЕТЕК.

"Шахта працює цілодобово, але вугілля все одно не вистачає. Через гострий дефіцит палива працюють тільки два з чотирьох енергоблоків, які виробляють усього 350 мВт електроенергії. Для області це явно недостатньо, тому при зростанні споживання електроенергії автоматика відключає цілі райони споживачів від світла", - сказав голова Луганської ОДА.

"Ще один важливий момент - Луганська область від’єднана від Єдиної енергетичної системи України й працює в автономному режимі. Причина - пошкоджені терористами магістральні ЛЕП на Бахмутці та Веселій Горі. Допустити туди ремонтні бригади бойовики категорично відмовляються", - сказав Москаль.

"Щоб якось вийти із ситуації, ми вже запустили Сєвєродонецьку ТЕЦ, днями розженемо її до повної потужності й отримаємо додатково 80 мВт. У вівторок буде під’єднаний Лисичанськ до єдиної енергетичної системи України й розраховуємо ще на додаткових 40 мВт", - зазначив голова Луганської ОДА.

"Таким чином загалом отримаємо 470 із 500 мінімально необхідних мВт. Дуже сподіваємося, що після цього ситуація хоч трохи стабілізується, і віяльних відключень поменшає. Обласна адміністрація докладає максимум зусиль для налагодження життєдіяльності регіону, однак ми просимо людей врахувати, що на Луганщині йдуть бойові дії, тому влада може впливати далеко не на всі процеси", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: