"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Глава "Роснефти" попередив про майбутній переділ ринку нафти

П'ятниця, 28 листопада 2014, 11:08

Ринок нафти стоїть на порозі великого переділу.

Таку думку висловив глава "Роснефти" Ігор Сєчін в інтерв'ю австрійському виданню Die Presse, пише "Лента.ру".

"Підприємства довго не витримають низької ціни на нафту. Криза приведе до перерозподілу ринку. І через нетрадиційний видобуток в США ми стоїмо на порозі великого переділу", - заявив Сечін, зазначивши, що "Роснефть" влаштовує ціна в 60 доларів за барель.

"Ми очікуємо, що можливе падіння ціни до 60 доларів і нижче, але тільки протягом першого півріччя або, точніше, до кінця першого півріччя. Я повинен сказати, що "Роснефть" є досить гнучкою і в неї є запас. Звичайно ж, деякі дорогі проекти ми змушені будемо відкласти", - пояснив він.

Реклама:

Потенціал Росії щодо скорочення видобутку при низькій ціні на нафту становитиме 200-300 тисяч барелів на добу.

При цьому він зазначив, що існуючі галузеві структури, такі як Міжнародне енергетичне агентство і секретаріат Енергетичної хартії, не виконують свої функції. Їх має замінити міжнародна Рада ринку.

"Перспективу мають не картельні організації, а створення Ради ринку, в який повинні бути включені як виробники нафти, споживачі нафти, так і представники регуляторів", - підкреслив глава "Роснефти".

За його словами, "стеля" видобутку сланцевої нафти буде досягнута до 2025 року.

"Після обсяги видобутку будуть знижуватися, а саме, зважаючи на ресурсну базу, в тій мірі, яка нам відома на сьогоднішній день. В даний час видобуток нафти США прискорює падіння цін на нафту, але в майбутньому зменшуючий видобуток призведе до зростаючих цін", - уточнив Сєчін.

Глава "Роснефти" також прокоментував санкції Заходу проти Росії у сфері видобутку нафти і газу. За його словами, це робиться, щоб витіснити російські компанії з Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), де "підвищується рівень споживання".

Нагадаємо, 27 листопада ОПЕК залишила квоти на видобуток нафти без змін на рівні 30 мільйонів барелів на добу, що відповідає рішенню, прийнятому ще в грудні 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: