В України є шанс отримати гроші Лазаренка, але після судів

Середа, 26 листопада 2014, 16:07

Україна теоретично може отримати частину грошей Павла Лазаренка, якщо США згодяться передати їх на соціальні проекти, однак це буде можливим після всіх оскаржень.

Таку думку висловила експерт Центру протидії корупції Тетяна Пеклун, повідомляє організація.

Вона зазначила, що на даний момент уряди США, Швейцарії, Ліхтенштейну, Антигуа, Гернсі та Литви ідентифікували та заморозили близько 250 мільйонів, які Департамент юстиції США вже 10-й рік намагається повернути в казну в ході судового процесу у Вашингтоні.

"Ці гроші не можна буде повернути в Україну, доки не буде прийнятий фінальний ордер суду на конфіскацію, який з’явиться виключно після вирішення всіх клопотань по справі від цих країн та самого Лазаренка, який, до речі, опротестував мирову угоду з Антигуа", - заявила Пеклун.

Реклама:

"Він же є останньою перепоною до повернення усіх 250 мільйонів. Через свою офшорну компанію Balford Trust Лазаренко подав позов та претендує на арештовані 147 мільйонів доларів у Гарнзі (Гернсі - ред.)", - додала вона.

Пеклун наглосила, що зараз у світі не існує єдиного механізму повернення вкрадених та відмитих грошей постраждалим народам.

"Поодинокі історії успіху є складними, довготривалими та вартісними. Проте, вони є у США. У 2007 році 84 мільйони доларів, на які американську компанію оштрафували за давання хабарів уряду Казахстану, було перераховано незалежному фонду "БОТА", - нагадала експерт.

Отже, шанси в України є, сказала Пеклун.

"Минулого року громадські організації України звернулися до Департаменту юстиції США з петицією, в якій запропонували механізм повернення грошей Лазаренка народу України на соціальні проекти через створення незалежного благодійного фонду з міжнародною наглядовою радою. Департамент юстиції петицію прийняв", - повідомила вона.

"Інших відомих спроб представників української сторони повернути гроші Лазаренка, ми не знаємо", - зазначила Пеклун.

"Та вочевидь, що високий рівень корупції серед вищих ешелонів влади може призвести до повторного розкрадання коштів, тому їх необхідно повертати громадським неурядовим організаціям та направляти на соціальні проекти", - вважає експерт.

Інший представник Центру протидії корупції Дарина Каленюкзазначила, що мирова угода щодо 100 мільйонів доларів, яку схвалив суд у Вашингтоні, "прискорить повернення в казну США усіх заморожених грошей Лазаренка".

"Єврофед - це банк, який створив Лазаренко в Антигуа для своїх схем із відмивання грошей. Після судових баталій у Каліфорнії по Лазаренку банк вирішили ліквідувати, призначили професійних ліквідаторів, які подали позов в Мінюст США ще років з 10 тому", - зазначила вона.

"Єврофед претендував на усю суму грошей, арештованих в Антигуа – близько 100 мійльонів доларів. Позов вони обґрунтовували тим, що є не пов'язані з Лазаренком клієнти банку, яким треба погасити борги. І хоча сума непогашених боргів була значно нижчою арештованих грошей в Антигуа, судовий спір щодо визначення точної суми міг тривати вічно", - заявила Каленюк.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: