Бахматюк про VAB-Банк: влада вирішила "вбити" акціонера

Понеділок, 24 листопада 2014, 20:01

Після введення тимчасової адміністрації зобов'язання держави через Фонд гарантування вкладів виросли до 8 мільярдів гривень.

Про це в інтерв'ю "Forbes-Україна" заявив власник банку і аграрного холдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

"Був підписаний меморандум між Кабінетом міністрів, НБУ і нами про докапіталізацію банку. Ми досягли домовленості, що ми докапіталізуємо банк, і держава через Міністерство фінансів увійде в капітал банку в обсязі 4 млрд гривень", - заявив він.

За його словами, після введення тимчасової адміністрації зобов'язання держави через Фонд гарантування вкладів зросли до 8 млрд гривень.

Реклама:

"Саме стільки тепер доведеться віддати на компенсації вкладникам. Крім того, влада дала супернегативний сигнал ринку - тому що "Фінансова ініціатива" не мала поки ніяких коливань, а тепер введення тимчасової адміністрації у VAB Банк відіб'ється ще й на другому банку", - вважає бізнесмен.

Як сказав Бахматюк, обидва ці банки мають близько 20 млрд гривень депозитів, з них більше 15 млрд гривень - це кошти фізичних осіб. Крім цього, каже він, у VAB Банку величезний портфель іпотеки та багато позичальників з Луганська і Донецька, а також 800 млн гривень кредитів населення в Криму.

Бахматюк запевняє, що докапіталізацію VAB Банку підтримували і президент, і прем'єр-міністр, "але у НБУ - своє бачення".

"Два місяці я їздив по кредиторам, знайшов 200 млн доларів для підтримки банку. А потім влада сказала: "Треба, щоб акціонер був убитий". Але ми можемо зайти з субборгом на 10 років, щоб компенсувати втрати і захистити свою репутацію", - заявив бізнесмен.

"НБУ "покласти" банк нічого не коштує. Тепер захищені вкладники отримуватимуть свої вклади через ФГВ, а незахищені - будуть створювати на ринку супернегативний дисбаланс", - додає він.

Оцінюючи перспективи іншого банку - "Фінансової ініціативи", який також входить до сфери інтересів Бахматюка, він сказав:

"Він не займався ні іпотекою, ні споживчими кредитами. Він працював у регіонах Центральної і Західної України. Але ми розуміємо, що тепер у клієнтів "Фінансової ініціативи" буде паніка, може початися відтік, і банк може потрапити у важку ситуацію. Якщо 40% депозитів заберуть, банку буде дуже важко".

За словами бізнесмена, ситуація з банками поки не відбивається на "Авангарді" і Ukrlandfarming., Які мають зовнішній борг і акціонерний капітал у розмірі 2,5 млрд доларів.

"Будь-які події навколо цих компаній призведуть до того, що ситуація з агрохолдингом "Мрія" може взагалі здатися нісенітницею. Тому що немає такого інвестфонду в світі, який не інвестував би в бонди, синдикати або капітал аграрних підприємств на ринках, що розвиваються, включаючи Ukrlandfarming або "Авангард", - додав він.

Як відомо, 21 листопада в VAB Банк ввели тимчасову адміністрацію. Одночасно в НБУ надійшло клопотання про введення тимчасової адміністрації в другій банк Олега Бахматюка - "Фінансову ініціативу".

За запропонованою бізнесменом моделлю, він пропонував внести 3 млрд гривень від себе як акціонера і докапіталізацію банку державою на суму 4 млрд гривень.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб змінив тимчасового адміністратора VAB Банку.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: