"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафта може подешевшати до 60 доларів, якщо ОПЕК не знизить видобуток

Понеділок, 24 листопада 2014, 18:51

Ціна нафти може впасти до 60 доларів за барель, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку на нараді у Відні в четвер, припускають учасники ринку.

Про це пише "Reuters".

Ціни, що впали з червня на 34% майже до чотирирічного мінімуму, продовжать падіння, якщо ОПЕК не вирішить знизити видобуток як мінімум на 1 мільйон барелів на добу, кажуть керуючі фондами, що інвестують в сировинні активи.

"Якщо не буде скорочення видобутку, ринок втратить довіру до ОПЕК і засумнівається в її впливі на світовий ринок нафти", - сказав Деніел Бейт з фонду Lupus Alpha Commodity Invest Fund, додавши, що ціна Brent тоді може впасти до 60 доларів за барель.

Реклама:

На його думку, імовірність зниження видобутку становить не більше 50%, і серед аналітиків теж немає єдиної думки з приводу підсумків наради. На їхню думку, незначне скорочення виробництва, наприклад, на 500 тисяч барелів на добу, не допоможе ринку відновитися.

Навіть якщо ОПЕК вирішить знизити видобуток на 1 мільйон барелів на добу, Brent все одно може подешевшати до 70 доларів, вважає директор з інвестицій RCMA Capital Даг Кінг.

Якщо ж країни ОПЕК не домовляться скоротити видобуток, ціни дуже швидко можуть впасти до 60 доларів, припустив він.

Ряд країн ОПЕК, у чий бюджет закладена дорога нафта, закликають картель до зниження виробництва, і значне зниження - більш ніж на 1 мільйон барелів на добу - викличе швидке зростання цін, сказав керуючий сировинним фондом Threadneedle Ніколас Робін.

"Підйом прискориться за рахунок зниженої ліквідності у зв'язку з Днем подяки", - додав він.

Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія дала цінам впасти, щоб змусити інші країни картеля до спільних дій, вважає Том Нельсон з Investec Global Energy Fund.

"Саудівська Аравія хоче знизити видобуток, але не хоче робити це на самоті", - сказав Нельсон, додавши, що для стабілізації ринку досить скорочення виробництва на 1,0-1,5 мільйона барелів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!