Асоціація банкірів виступає за скасування валютних аукціонів НБУ

Понеділок, 24 листопада 2014, 12:08

Незалежна асоціація банків (НАБУ) рекомендує Національному банку України скасувати проведення валютних аукціонів.

Про це йдеться в листі НАБУ на адресу НБУ, передає "Інтерфакс-Україна".

У НАБУ вважають, що проведення аукціонів, які не задовольняють навіть 1% від суми накопиченого відкладеного попиту на валюту, лише збільшують його, а отриманий курс не відображає ринковий або зважений.

В результаті більшість експортерів не квапляться заводити експортну виручку в Україні, намагаючись проводити розрахунки за її межами, або використовують різні схеми розрахунків.

Реклама:

"Наявність різних домовленостей про утримання курсу стає для бізнесу сигналом про неринковому курсі валют і збільшує очікування зростання курсу вище "договірного", - вказується в листі НАБУ.

За словами представників асоціації, чим швидше ринок сам встановить курс, за яким більшість суб'єктів ринку будуть готові проводити розрахунки, тим швидше ринок наповниться валютою за рахунок збільшення обсягів продажів експортерами валютної виручки та зменшення попиту по неконкурентоспроможних імпорту, і тим швидше курс гривні почне зміцнюватися до зваженого.

Асоціація також пропонує привести облікову ставку до рівня, який відповідає показникам прогнозованої інфляції.

Крім того, НАБУ вказує на доцільність збільшення відсотка обов'язкових резервів в НБУ на залишки в банках у гривні.

"Такими діями можна досягти зменшення грошової маси, що позитивно відіб'ється на зменшенні спекулятивного попиту на іноземну валюту", - йдеться в повідомленні.

НАБУ також пропонує вжити заходів щодо цільової підтримки окремих системних банків, які можуть відчувати значне погіршення власної ліквідності внаслідок збільшення обсягів резервування, з одночасним обмеженням активної діяльності таких банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: