ЄС планує створити інвестфонд на 21 мільярд євро

Понеділок, 24 листопада 2014, 11:51

Євросоюз готується створити інвестиційний фонд обсягом 21 млрд євро строком на три роки, щоб розділити ризики по нових проектах з приватними інвесторами.

Про це заявили два чиновника в Брюсселі, побажали залишитися невідомими, пише Інтерфакс з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляється, вплив нового інструменту, як очікується, в 15 разів перевищить його номінальний обсяг: фонд стане наріжним каменем приватних інвестпрограм на 300 млрд євро.

Плани створення фонду поки знаходяться на стадії розробки. Однак передбачається, що голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосить про цю ініціативу до кінця поточного тижня.

Реклама:

Єврокомісія виділить для цілей фонду до 16 млрд євро гарантій, тоді як Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надасть 5 млрд євро.

Аналітики вважають, що пропонований обсяг програми розчарує ринки.

На думку експертів Royal Bank of Scotland, навіть якби обсяг додаткових коштів становив 30 млрд євро, а плече не перевищувало більш розумних 10х, "план навряд чи заслуговував би довіри з самого початку".

Разом з тим вони вважають, що спільні дії Європейського центрального банку (ЄЦБ) і ЄІБ "можуть кардинально змінити ситуацію в Європі".

Джерела Bloomberg стверджують, що фонд не потребує нових вливань від країн-учасниць ЄС, так як для його створення будуть використані вже наявні кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!