РФ посилить контроль за ввезенням продуктів з Білорусі

Понеділок, 24 листопада 2014, 09:56

З 24 листопада Россільгоспнагляд вводить нову схему контролю за ввезенням рослинної продукції з Білорусії.

Про це розповів представник наглядової служби Олексій Алексєєнко, пишуть "Ведомости".

За його словами, всі вантажівки -і транзитні, і ті,що направляються в Росію - будуть перевірятися на російському кордоні, навіть якщо раніше їх вже перевірила білоруська сторона.

Розпорядження про це розіслано по територіальним управлінням Россільгоспнагляду, а також в КДБ Білорусії, говорить Алексєєнко.

Реклама:

Незабаром аналогічним чином планується перевіряти і продукцію тваринного походження, обіцяє він.

Мета - краще боротися з імпортом продовольства з країн ЄС, США, Канади, Австралії та Норвегії, на який уряд у серпні 2014 наклав тимчасове ембарго.

Під підозрою Россільгоспнагляду, зокрема, поставки з Білорусі в Казахстан, що транзитом проходять через Росію і, можливо, частково осідають тут. Оскільки ці три країни об'єднані в Митний союз і вантажні потоки між ними не проходять митний огляд.

Фактично йдеться про заборону ввезення продуктів транзитом через Білорусію - адже між Росією і Білорусією немає ні державного кордону, ні пунктів пропуску, зауважує Олександр Кнобель із Інституту Гайдара.

Формально узгоджень з партнерами по Митному союзу для посилення контролю не потрібно, посилається на договір про Євразійський економічний союз партнер юридичної фірми King & Spalding Ілля Рачков. Це підтверджують дві людини, близькі до Євразійської економічної комісії.

Але фактично ввести різні правила на території Митного союзу, учасники якого вже почали розвивати свободу переміщення товарів, швидше за все буде неможливо: переважну більшість фур, що йде з білоруськими товарами, доведеться зупиняти весь потік, вважає Кнобель.

Крім того, за його словами, у Россільгоспнагляду немає повноважень зупиняти і перевіряти фури за межами спеціально обладнаних пунктів пропуску.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: