"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європарламент хоче розділити Google на компанії - ЗМІ

Субота, 22 листопада 2014, 11:33

Європарламент може закликати інтернет-гіганта Google до розділу на кілька компаній - насамперед, до відділення онлайн-пошуку від інших комерційних сервісів.

Про це повідомляє The Financial Times з посиланням на проект пропозиції відомства, пише "Лента.ру".

Влада європейських країн вже не вперше намагається обмежити вплив американських сервісів на інтернет-ринок.

Серед недавніх ініціатив - надання європейським користувачам права вимагати видалення особистих даних з результатів пошукової видачі, претензії до політики приватності, до механізму поширення мобільних додатків і так далі.

Реклама:

Публічний заклик до розділу компанії потенційно може стати найбільшою загрозою бізнесу Google і інших інтернет-компаній з усіх вимог влади Євросоюзу.

За даними агентства Reuters, у проекті документа Європарламенту не згадуються назви конкретних інтернет-пошукачів.

Однак частка Google в обсязі оброблених в Європі пошукових запитів становить близько 90%, тому потенційні антимонопольні претензії з найбільшою часткою ймовірності можуть відноситися до неї.

Документ "закликає Єврокомісію розглянути пропозиції про розподіл інтернет-пошукачів і комерційних сервісів як єдиного довгострокового рішення" для забезпечення конкуренції на інтернет-ринку.

Примітно, що повноважень розділяти компанії у Європарламенту немає, і тому будь-який його заклик є лише рекомендацією.

Однак, за даними The Financial Times, в останні роки зріс вплив Європарламенту на Єврокомісію - орган, який ініціює прийняття всіх законів, загальних для країн ЄС.

Тиск з боку Єврокомісії раніше змусив Google врахувати "право на забуття" європейських користувачів в пошукових результатах і відмовитися від відміток "безкоштовно" для мобільних додатків з вбудованими покупками.

Представники Google відмовилися від коментарів. Новий єврокомісар з питань конкуренції Маргретт Вестагер заявила, що вислухає позицію Google і зустрічну позицію європейських парламентаріїв, перш ніж ініціювати будь-які дії з боку антимонопольного регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!