"ВіЕйБі Банк" звинуватив керівництво НБУ в погіршенні свого стану

П'ятниця, 21 листопада 2014, 18:32

"ВіЕйБі Банк" поклав відповідальність за погіршення свого фінансового становища на НБУ.

Про це повідомляє прес-служба фінустанови.

Як зазначається, протягом останніх місяців банк переживав складні часи, пов’язані з критичною ситуацією у фінансовому банківському секторі.

"Головними чинниками кризи у галузі стали неконтрольована девальвація гривні та запровадження НБУ регулятивних обмежень", - йдеться у повідомленні банку.

Реклама:

"Проте керівництво банку протягом тривалого часу знаходило можливості вирішення поточних питань з ліквідністю для вчасного обслуговування зобов’язань перед вкладниками та кредиторами", - повідомляє прес-служба.

Так, у червні 2014 року було успішно проведено реструктуризацію випуску міжнародних облігацій банку.

Утім, уже у вересні "ВіЕйБі Банк", так само як і інші банки та комерційні компанії, стикнувся із суттєвими обмеженнями, запровадженими НБУ щодо клієнтських операцій, в тому числі на міжбанківському валютному ринку.

"Такі кроки НБУ призвели до затримок обслуговування клієнтських рахунків фізичних та юридичних осіб. І як результат, банк не зміг вчасно виплатити купон за облігаціями", - повідомляє прес-служба.

У вересні 2014 року у "ВіЕйБі Банк" було введено кураторів від Нацбанку і цим самим відбулося фактично усунення керівництва від управління фінустановою. Більшість рішень ухвалювалися призначеними представниками Національного банку. 

Як зазначається, саме дії  регулятора стали головною причиною, що попри таку підтримку з боку Міністерства фінансів та акціонерів, програма докапіталізації банку не була схвалена Міжнародним валютним фондом.

"І  нині відповідальність за стан фінансової установи  повністю лежить на керівництві Нацбанку", - зазначили у прес-службі.

Нагадаємо, з 21 листопада 2014 року Національний банк ввів тимчасову адміністрацію у "ВіЕйБі Банку".

Як повідомлялося, раніше головний бенефіціар ВіЕйБі Банку Олег Бахматюк заявляв, що має намір залучити інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків для підтримки установи в сумі 2,5-3 млрд грн, а також розраховував на участь уряду в докапіталізації кредитно-фінансової установи.

Акціонери VAB Банку на загальних зборах 17 листопада планували розглянути питання про збільшення статутного капіталу в 2,7 разe, або на 7 млрд грн, - 11,049 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій.

VAB Банк на початку жовтня прострочив виплату 2 млн доларів процентного доходу за єврооблігаціями у зв'язку з посилюванням валютного регулювання в Україні. Водночас банк зобов'язався вирішити це питання найближчим часом.

VAB Банк працює на ринку України з 1992 року. Олег Бахматюк через Quickcom Limited володіє 86,778% акцій банку.

За розміром загальних активів на 1 липня 2014 (23,543 млрд гривень) банк займав 16 місце серед 173 українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: