Банківській системі потрібно 66 мільярдів на докапіталізацію

Четвер, 20 листопада 2014, 15:34

Загальні потреби української банківської системи в докапіталізациії за результатами проведеного стрес-тестування становлять 66 млрд гривень.

Про це заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарева на п'ятому Українському інвестиційному форумі, організованому CFA Society Ukraine, передає УНІАН.

Голова НБУ повідомила, що стрес-тестування 35 найбільших банків країни, частка яких у банківській системі становить 20%, завершено і можна робити висновки про потреби в докапіталізації банківської системи.

"Загальні потреби в докапіталізації становлять 66 млрд гривень. І я хочу сказати, що в основному це обумовлено проблемами в Луганську і Донецьку", - сказала Гонтарева.

Реклама:

Водночас, голова НБУ відзначила, що докапіталізація банків - це лише перший крок для стабілізації банківської системи, а наступним кроком буде активізація захисту прав кредиторів і реформування в самому Нацбанку, включаючи зниження витрат центробанку в два рази і скорочення персоналу.

"Відповідні законопроекти вже в нашому парламенті", - сказала Гонтарева.

Також вона нагадала, що регулятор продовжує "очищення" банківської системи від неплатоспроможних банків і банків, що займаються відмиванням грошей.

"26 банків цього року виведено з ринку Фондом гарантування, зокрема 11 - за відмивання грошей. Ми не маємо наміру зупиняти цей процес", - сказала Гонтарева.

Голова НБУ нагадала, що регулятор має намір підтримувати системні банки, зокрема шляхом надання рефінансування і націоналізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: