Коболєв: Це міф, що без російського газу всі помруть

Понеділок, 10 листопада 2014, 16:14

Україна могла пройти зиму без російського газу шляхом зниження споживання.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив глава НАК "Нафтогаз-України" Андрій Коболєв, коментуючи газові домовленості з "Газпромом".

"Ми пішли по менш ризикованому варіанту. Ми могли б цієї зими спробувати, впроваджуючи певні заходи економії, контролюючи ключові неефективні елементи споживання, а їх у нас дуже багато, знизити споживання і пройти зиму без російського газу", - запевнив він.

"Нам потрібно позбутися ряду міфів, які закладалися в свідомість українців дуже давно. Міф, що без російського газу всі помруть. Це не так. Нам самим собі треба довести, що це не так", - додав Коболєв.

Реклама:

За його словами, якщо "Газпром" порушить, домовленості, Росія остаточно підірве свою репутацію надійного постачальника газу в Європу, і "ми зможемо домогтися деяких речей, в яких поки у нас є певний прогрес - той же великий реверс".

"Більше того, одним з великих досягнень всієї нашої кризи я вважаю той факт, що "Газпрому" довелося порушити свої контрактні зобов'язання, зменшити обсяг своїх поставок до Європи, просто щоб стати проблемою для нас. Тут не стільки важлива точка зору європейських чиновників, скільки важлива точка зору комерсантів, і вони дуже добре розуміють, що відбувалося", - відзначає Коболєв.

Він також заявив, що кілька європейських компаній, які є клієнтами "Газпрому" в Європі, пропонували себе як посередників між "Нафтогазом" і російською монополією.

"Ми були готові, але "Газпром" сказав: "Ні". Вони бояться остаточно втратити свій вплив на українському ринку. Вони його почали втрачати, цей процес неминучий. У чому ще плюс того, що ми зараз підписали угоду - що ми фактично маємо можливість в спокійному режимі проводити якісь реформи протягом цього року", - сказав глава "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!