"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд віддасть прибуток від транзиту "Газпрому"

Четвер, 9 жовтня 2014, 19:28

Рішення Росії про можливість погашення боргів України за газ за рахунок транзитних платежів вигідне для Євросоюзу.

Таку думку висловив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, в контексті переговорів "Україна-ЄС-Росія" по газу ЄС фактично відмовився виділяти додаткові кошти для оплати поточного споживання газу Україною протягом опалювального сезону 2014-2015.

"Таке рішення є свідченням відсутності у ЄС додаткових коштів в розмірі як мінімум 2 млрд доларів, а як максимум 4 млрд доларів", - відзначає він.

Реклама:

"Як наслідок ми бачимо фактичне приготування Росії до чергового кредитування України. На цей раз може бути задіяний перевірений часом метод оплати газу за рахунок транзитних платежів", - вважає Корольчук.

Він додає, що тут потрібно враховувати підсумки 2014 року, коли Україна зменшила транзит газу в ЄС на 12-16% - з 83,7 млрд куб м до рівня 70-74 млрд куб м.

Гірша ситуація, за його словами, може бути в 2015 році, коли транзит російського газу в ЄС може впасти до позначки 65 млрд куб м, а в оптимістичному варіанті становитиме 70 млрд куб м.

"Якщо Україна буде змушена розрахуватися за борги в рахунок майбутнього транзиту, то "Нафтогазу" доведеться піти у кабалу до "Газпрому". І в кращому випадку за транзит в 2014-2015 роках Україна отримає до 5 млрд доларів, які одразу ж поверне "Газпрому", - відзначає експерт.

"Саме ці 5 млрд доларів можуть піти на виплату боргів і на закупівлю газу для опалювального сезону 2014-2015 років. Зіграє роль зменшення обсягу транзиту і зниження ставки транзиту", - вважає він.

Корольчук додає, що при цьому потрібно розуміти, що уряд фактично позбавить бюджет України 5 млрд доларів (65-70 млрд гривень в залежності від курсу долара).

"Якщо висловлюватися популістським мовою прем'єра, то це практично весь обсяг Пенсійного фонду України і засоби всіх пенсіонерів України за 2014 рік", - підкреслює він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!