"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: "Зимовий" газовий пакет - крок до визнання анексії Криму

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 18:12

Підписавши "зимовий" газовий пакет, українська влада зробила перший крок до визнання анексії Криму.

Таку думку висловив керівник ВГО "Українська стратегія" Анатолій Пінчук.

За його словами, підписавши подібні документи з агресором українська влада таким чином не відстояла національні інтереси і зробила перший крок до визнання анексії Криму.

"Це було зроблено замість того, щоб на підставі факту агресії розірвати всі контракти з "Газпромом" та іншими російськими структурами. Необхідно було змусити європейців переглянути їх контракти з "Газпромом" на україно-російському кордоні, і забезпечувати транзит вже не російського, а європейського газу", - вважає експерт.

Реклама:

"Навіть більше: визнавши борг і висловивши готовність його заплатити, Україна фактично зробила неможливим виставляння Росії репараційних вимог за руйнування на Донбасі. Адже все це результат дій російських військ і фінансованих Росією терористичних формувань", - додав він.

Пінчук сподівається, що новий склад парламенту визнає незаконними ці угоди, а ті, хто їх підписав, понесуть за це відповідальність.

"Обов'язок керівництва України домогтися міжнародного визнання РФ країною агресором і країною, яка підтримує тероризм, а не домовлятися про виплати російським "бен Ладенам", - підкреслює він.

Як відомо, Росія, Україна і Єврокомісія підписали документи, що передбачають відновлення поставок російського газу в Україну та забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку.

Згідно з досягнутими домовленостями, Україна найближчим часом повинна перевести на рахунки "Газпрому" 1,45 млрд доларів у вигляді оплати поставок російського газу в листопаді-грудні 2013 року, ще 1,65 млрд доларів - за поставки в квітні-червні 2014 -повинні бути перераховані до кінця грудня поточного року

Це є умовою відновлення поставок газу в Україну, яка буде здійснюватися протягом листопада-березня по передоплаті. У цей період також не діятиме умова "бери або плати" (take-or-pay).

Ціна російського природного газу для України в четвертому кварталі 2014 становитиме близько 378 доларів за тис куб м. У першому кварталі 2015 року, за розрахунками уряду, вона становитиме близько 365 доларів за тис куб м.

Ціна буде формуватися відповідно до чинної формули контракту з урахуванням знижки в розмірі 100 доларів від скасування мита російським урядом.

Україна в листопаді-грудні-2014 планує закупити у РФ 4 млрд куб м газу. Його вартість з урахуванням ціни 378 доларів становитиме 1,512 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!