"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податківці хочуть збільшити навантаження для виробників м'яса

Субота, 25 жовтня 2014, 15:05

Державна фіскальна служба розробила пакет законопроектів, що передбачає підвищення податкового навантаження на аграріїв.

Про це пише "Апостроф".

Як повідомляється, у відомстві вирішили не наполягати на масштабній реформі фіксованого сільгоспподатку (ФСП), яка, нагадаємо, передбачала можливість залишатися на спрощеній системі оподаткування лише при дотриманні ряду критеріїв за річним доходом і площі земель, а переглянути ставки для окремих виробників.

Зміни до Податкового кодексу фактично передбачають введення податку з обороту.

Реклама:

Ставка ФСП для виробників, які отримують доходи від реалізації продукції тваринництва, може становити 3% від нормативної грошової оцінки землі площею 1 га, для птахівників - 5%.

Зараз, згідно із законодавством, розмір податку становить 0,03-1% залежно від виду земельних ділянок.

Під доходом податківці мають на увазі не тільки обсяг коштів, які виробники отримують від продажу власної продукції, але і доходи від надання супутніх послуг, наприклад, догляду за худобою і птицею, зберіганню сільгосптоварів, пише видання.

Податківці підрахували, що додаткові надходження до бюджету від реалізації норм становитимуть 600 мільйонів гривень.

В ДФС так і не змогли надати коментарі, однак в пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що деякі платники при значних сумах доходу мають невеликі площі сільгоспугідь, при цьому ФСП сплачується в невеликих обсягах.

В основному мова йде про птахівництві, пише видання.

"Це надає можливість працювати в більш вигідних умовах порівняно з сільгоспвиробниками, основним видом діяльності яких є рослинництво", - наголошується в супровідних документах.

Таким чином, впевнені податківці, буде відновлений принцип соціальної справедливості, і всі виробники працюватимуть в рівних умовах.

Учасники ринку та експерти вважають запропонований законопроект абсурдним.

Крім того, ДФС запропонувала і новий порядок справляння плати за землю.

У відомстві наполягають на застосуванні підвищувального коефіцієнта в 1,25 до оподаткування земель, по яких не проведена нормативна грошова оцінка.

Це торкнеться всіх земель - як в межах населеного пункту, так і поза ним. Зараз ділянки, які не пройшли нормативну оцінку, мають диференційовані ставки залежно від чисельності населення в населених пунктах.

Їх розмір коливається від 0,3 гривні за 1 кв м до 4,28 гривні.

Крім того, серед запропонованих в законопроекті норм - скасування верхньої і нижньої меж розміру орендної плати за землю.

В ДФС вважають, що вартість оренди повинна визначатися договором.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: