"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит поточного рахунку зріс до 612 мільйонів

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 18:53

У вересні дефіцит поточного рахунку зріс до 612 мільйонів доларів порівняно з 91 млн доларів в серпні.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Як зазначається, у вересні 2014 року дефіцит зведеного платіжного балансу зріс до 358 мільйони доларів.

Сповільнення темпів падіння внутрішнього попиту та укріплення РЕОК зумовили зростання імпорту товарів на 13% порівняно з серпнем. Водночас зростання експорту обмежувалося військовим конфліктом на сході країни та торгівельними обмеженнями з Росією.

Реклама:

Темпи падіння експорту товарів (16.5% у річному вимірі) у вересні майже не змінилися порівняно з серпневими, загальний експорт становив 4.4 млрд дол.

 

Згідно із повідомленням, другий місяць поспіль продукція АПК є найбільшою експортною групою і єдиною, за якою спостерігається зростання (8,3%). Це відбулося передусім завдяки збільшенню поставок зернових культур нового врожаю (на 19,4%), олії й жирів (на 58,8%) переважно на ринки ЄС, Індії та Єгипту, а також експорту м’ясних виробів (на 46,4%) до ЄС та Іраку.

Продовжилося скорочення експорту за всіма іншими групами товарів: машинобудування - на 35,6%, унаслідок руйнування виробничих потужностей та припинення поставок до Росії, зокрема експорт залізничного транспорту скоротився (на 75,7%);  хімічної продукції - на 3,3%.

Крім того, скоротився експорт пластмас і виробів з них (на 26,8%) та солі, сірки, цементу (на 16%) через ускладнення видобутку солі на артемівському та слов’янському родовищах;  металургії - на 28,9%, через дефіцит сировини та ускладнення з відвантаженням продукції на підприємствах сходу України.

Імпорт товарів у вересні знизився такими самими темпами як і в серпні (40% у річному вимірі) і становив 4,9 млрд доларів.

Сальдо торгівлі послугами у вересні було сформовано з дефіцитом 76 млн доларів (порівняно з профіцитом 601 млн доларів у вересні 2013 року).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!