"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Втрати від заборони Россільгоспнагляду за рік становитимуть 300 мільйонів - аграрії

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 15:12

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" оцінює можливі втрати аграріїв від заборони Россільгоспнагляду на поставки і транзит рослинної продукції з України до кінця 2014 року в 57,5 млн доларів.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації.

"Таким чином, ембарго на поставки цього переліку продукції призведе до втрат додаткових 57,5 млн доларів українськими експортерами лише до кінця 2014 року", - йдеться в прес-релізі.

За даними асоціації, за календарний рік загальна сума збитків може досягти 300 млн доларів.

Реклама:

Згідно з повідомленням, роль РФ в українському експорті продукції рослинництва була незначною, однак для окремих видів товарів цей ринок був основним. До них відносяться абрикоси, вишні та черешні, персики (включаючи нектарини), сливи та терен, огірки, корнішони, яблука, груші і айва.

"Експорт цих продуктів в РФ становив 90-100% від продажів на зовнішні ринки", - зазначають в УКАБ.

На російський ринок поставлялося 80-90% експорту помідорів (вартість експорту в РФ в 2013 році становила 23 млн доларів), моркви, ріпи, столового буряка, солодких коренів, редьки, селери і аналогічних їстівних коренеплодів.

В РФ також поставлялося понад 50% експорту таких продуктів: борошно із зерна інших злаків, крім пшеничного, або із суміші пшениці та жита (2,6 млн доларів), капуста (1,6 млн доларів) та інші.

Нагадаємо, Мінагропрод оцінює втрати українських аграріїв до кінця 2014 року від заборони РФ поставок і транзиту рослинної продукції в 17 млн ​​доларів.

Як повідомлялося раніше, Україна збирається підняти питання про обмеження Росією поставок українських продуктів на засіданні комітету СОТ з технічних бар'єрів у торгівлі 5-6 листопада.

Россільгоспнагляд від 22 жовтня ввів тимчасове обмеження на постачання з України, зокрема транзитом через її територію, усіх видів піднаглядної рослинної продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!