"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри просять Гонтареву продовжити валютні інтервенції

Четвер, 23 жовтня 2014, 16:55

У четвер в Національному банку відбулася традиційна зустріч із керівниками найбільших банків України, під час якої обговорювалися практичні питання роботи банківського сектору в умовах напруженої політичної та економічної ситуації в Україні.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева проінформувала представників банківської спільноти про результати переговорів із представниками МВФ та інших міжнародних фінансових організацій.

Також вона повідомила про наявність ознак стабілізації ситуації на ринку готівкової іноземної валюти та суттєве зменшення відкладеного попиту на іноземну валюту з боку клієнтів банків.

Реклама:

Зі свого боку перший заступник Голови Національного банку Олександр Писарук повідомив про підтримку ліквідності системних банків кредитами рефінансування в обсязі, необхідному для виконання ними зобов’язань перед клієнтами.

"Підтримка надаватиметься платоспроможним банкам. Поступово кількість стабілізаційних кредитів зменшуватиметься. Національний банк надає банкам ліквідність, а не капітал. Капіталізація банку - це питання, яке має вирішувати його керівництво та акціонери", - зазначив Писарук.

Також він зауважив, що фахівці Національного банку разом з експертами МВФ опрацьовують критерії віднесення банків до системно важливих, йдеться, зокрема, про поступове, протягом наступних п’яти років, підвищення вимог до рівня капіталізації таких банків.

На зустрічі керівники банків заявили про позитивний ефект у результаті проведених Національним банком інтервенцій для підкріплення іноземною валютою кас банків.

"Незважаючи на тимчасові ускладнення в роботі кас банків, пов’язані зі значною кількістю громадян, які бажають купити іноземну валюту, проведені Національним банком інтервенції сприяли вгамуванню панічних настроїв серед населення", - йдеться у повідомленні.

Це, на думку керівників банків, значно знизило напругу на фінансовому ринку. Саме зі зниженням напруги банкіри пов’язують поступовий приплив гривневих депозитів у банківську систему.

Також вони повідомили про суттєве зменшення відкладеного попиту юридичних осіб на іноземну валюту та запропонували продовжити практику проведення Національним банком інтервенцій для задоволення потреб клієнтів банків.

Гонтарева проінформувала про плани Національного банку провести чергову інтервенцію для задоволення попиту банків на валюту під потреби їх клієнтів.

Також вона повідомила, що нині триває дискусія з МВФ щодо скасування окремих обмежень, передбачених постановою Правління Національного банку від 22 вересня 2014 року № 591 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку ".

"Ми ведемо постійний діалог з банками і готові до зняття окремих обмежень на валютному ринку, які перешкоджають нормальній економічній діяльності", - запевнила Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: