"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафтовиків США влаштує ціна до 57 доларів за барель

Четвер, 23 жовтня 2014, 10:49

Навіть за ціни бареля 57 доларів розробка сланцевої нафти в США залишиться беззбитковою.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на аналітиків компанії IHS.

Як вони відзначають, роком раніше компаніям потрібна була більш висока ціна - 70 доларів за барель.

Цифра істотно відрізняється від оцінок російського Міненерго. У випадку падіння цін до 80-90 доларів багато проектів, в тому числі в США, стануть нерентабельними, заявив раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Реклама:

Через зниження нафтових котирувань собівартість видобутку стала головним питанням для інвесторів. З початку року барель нафти марки Brent подешевшав на 22%, WTI - на 16,8%, за даними Bloomberg.

У той же час зниження цін не лякає американських нафтовиків. Активність не падає, заявила гендиректор Halliburton Дейв Лезер. Цього року в США було пробурено 18 тисяч свердловин. Мета Halliburton - знижувати вартість видобутку бареля, відзначає Лезер.

У сланцевих проектів в США ще великий ресурс для підвищення ефективності проектів, підрахували в Accenture: витрати на видобуток можуть бути скорочені на 40%.

Як повідомлялося, міністр енергетики Росії вважає, що найближчим часом ціни на нафту можуть повернутися в оптимальний діапазон - 90-110 доларів.

Колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін прогнозує 80-85 доларів протягом п'яти років.

Російський бюджет на 2015 рік зверстаний виходячи з ціни 96 доларів. Російські нафтовики обережніші - "Лукойл" формує бюджет на 2015 рік, виходячи з ціни 80-85 доларів за барель.

Зниження ціни на нафту на 10 доларів скорочує доходи російського бюджету на 8,5 долара, а експортної виручки нафтовиків - на 1,5 долара за барель, йдеться в огляді Sberbank Investment Research, але втрати компенсує зміцнення долара на 7 рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!