"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрії втратять 17 мільйонів доларів через заборону Россільгоспнагляду

Середа, 22 жовтня 2014, 17:02

Втрати українських аграріїв від заборони Россільгоспнагляду на постачання й транзит рослинної продукції з України на кінець 2014 року можуть становити 17 млн доларів.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка на брифінгу в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, основними видами рослинної продукції, яка потрапила під заборону стали овочі та фрукти.

"Основні види, які експортували до РФ, це овочеві культури - помідори огірки. При цьому 90% припадає на овочі закритого ґрунту - цибуля й коренеплоди, а також кісточкові фрукти - яблука, айву, абрикоси, сливи, груші", - уточнив міністр.

Реклама:

Він зазначив, що за дев'ять місяців 2014 року Україна доправила до РФ 81 тисячі тонн плодоовочевої продукції та картоплі. 2013 року цей показник становив 133,2 тисяч тонн на загальну суму 45,8 млн доларів.

"Отже, якщо заборона діятиме до кінця 2014 року, втрати виробників через неможливість реалізувати продукцію за раніше укладеними угодами можуть становити близько 17 млн доларів. Втрати 2015 року, за оцінками наших фахівців, можуть становити від 50 до 60 млн доларів", - заявив Швайка.

Як повідомлялося, Россільгоспнагляд від 22 жовтня ввів тимчасове обмеження на постачання з України, зокрема транзитом через її територію, усіх видів піднаглядної рослинної продукції.

Раніше Россільгоспнагляд звернувся до української Держветслужби з проханням до 21 жовтня надати інформацію про обсяг вирощеної цього року в Україні рослинної продукції та про площі, зайняті під окремі культури, а також надати інші переконливі гарантії українського походження рослинної продукції, яку Україна постачає до Росії.

За даними російської служби, запит був пов'язаний з різким збільшенням постачання рослинної продукції з України, а також із відсутністю або навмисним вилученням маркування з упаковки, що, на думку Россільгоспнагляду, може свідчити про постачання через Україну рослинних вантажів з Європейського союзу, які підпали під російські санкції.

Мінагропрод повідомив, що Україна не розкриватиме дані про обсяг вирощеної цього року рослинної продукції та про площі, зайняті під окремими культурами за запитом Россільгоспнагляду.

Швайка розцінює, що в умовах воєнних дій відповідний запит Россільгоспнагляду є способом отримати інформацію про стратегічні запаси продукції рослинництва в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: