"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд забезпечив ТЕС коштами для закупiвлi вугiлля до 2015 року

Вівторок, 21 жовтня 2014, 20:47

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, забезпечила в жовтні-грудні 2014 року генеруючі компанії фінансуванням понад 650 млн гривень для придбання палива, яке використовують теплові електростанції.

Про це повідомляє прес-служба НКРЕКП.

"У зв’язку з критичною ситуацію на сході України та, як наслідок, недостатньою кількістю вугілля для нормальної роботи ТЕС генеруючі компанії вимушені купувати імпортоване вугілля. На сьогодні ціна імпортованого вугілля становить 1100 гривень за тонну, що на 260 гривень більше за прогнозовану ціну вугілля на 2014 рік", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, у генеруючих компаній виникає фінансовий небаланс, покриття якого можливе за рахунок вжиття тарифних та нетарифних заходів.

Реклама:

Задля безперешкодного проходження осінньо-зимового періоду НКРЕКП прийняла наступні рішення:

- зменшила тариф на передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, включаючи плату за централізоване диспетчерське управління об’єднаною енергосистемою України для ДП "НЕК "Укренерго" на IV квартал поточного року;

- відкоригувала тарифи на відпуск електричної енергії ТЕЦ на IV квартал;

- зменшила тариф на відпуск електричної енергії НАЕК "Енергоатом";

- призупинила на період дії тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії нарахування інвестиційної складової до тарифу на реконструкцію та модернізацію обладнання енергоблоків ТЕС, по яких ще не розпочалась їх фізична реалізація та по яких фізична реалізація триває, крім тих, введення у фізичну експлуатацію яких планується в цей осінньо-зимовий період;

- встановила додатковий платіж до тарифу на відпуск електричної енергії ПАТ "Донбасенерго" у розмірі фактичного фонду оплати праці персоналу Слов’янської ТЕС;

- відтермінувала строки повернення ПАТ "Центренерго" кредитних коштів, залучених ДП "Енергоринок" для розрахунків виробників за паливо, термін погашення яких настає у IV кварталі 2014 року;

- надала в жовтні ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання", ПАТ "ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля" та ДП "Регіональні електричні мережі" кошти, необхідні для виплати заробітної плати шляхом щодобових додаткових відрахувань коштів на їхні поточні рахунки.

"У результаті цих заходів вивільняються кошти для компенсації витрат, що виникли внаслідок критичної ситуації на Донбасі", - повідомляє прес-служба.

Таким чином, генеруючі компанії зможуть закупити додатково імпортоване вугілля для потреб ТЕС та успішно працювати в осінньо-зимовий період.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: