Думка експерта: Головні битви "газової війни" ще попереду

Вівторок, 21 жовтня 2014, 16:54

Стриманий оптимізм щодо тимчасового газового контракту, висловлений Президентом Петром Порошенком за підсумками переговорів з російською стороною у Мілані, не означає автоматичного вирішення усього комплексу енергетичних питань Україна-РФ.

Таку думку висловив керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

"Попри спроби ринкового врегулювання, газ залишається справою президентів та прем’єр-міністрів. На жаль, російська сторона дозволяє лише такий спосіб переговорів, коли ключові параметри комерційних контрактів на постачання газу - навіть тимчасових - узгоджуються не компаніями, а політиками", - заявив Ніцович.

За його словами, 21 жовтня у Брюсселі ми можемо стати свідками проміжного рішення, яке врегулює поставки російського газу до України у період до рішення Стокгольмського арбітражу.

Реклама:

"Важливо, щоб цей пакет було прийнято у редакції, запропонованій Єврокомісією, оскільки будь-які серйозні поступки росіянам у питанні виплат можуть послабити позицію "Нафтогазу" в суді", - вважає Ніцович.

На думку експерта, проблема, на яку зараз треба спрямувати максимум зусиль, - це забезпечення транзиту газу територією України за європейськими правилами.

"Перехід "Укртрансгазу" на тарифну системи "вхід-вихід" означає потребу переукладення транзитного контракту з "Газпромом", - заявив він.

"Тут корисними будуть не лише поданий позов до Стокгольмського арбітражу, а й залучення європейських компаній-партнерів, які будуть готові купувати газ на східному кордоні України, а також дипломатичні зусилля щодо ветування рішення Держдуми РФ про оплату транзиту за рахунок "газових боргів" України", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!