"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Люди Коломойського вивели з "Укрнафти" 2 мільярди через "прокладку" Курченка - ЗМІ

Понеділок, 20 жовтня 2014, 10:56

З "Укрнафти" виводиться до 50% доходу.

Про це пишуть "Наші гроші" із посиланням на статтю Сергія Куюна, директора ТОВ "Консалтингова група А-95".

На тлі 10% падіння видобутку нафти і 14% зниження чистого доходу показник чистого прибутку в 2013 році обрушився в 11,5 разу порівняно з 2011 роком.

Як йдеться в матеріалах спецгрупи, яка займалася підготовкою до зборів акціонерів "Укрнафти", "Укрнафта" та її структурний підрозділ НГВУ "Полтаванафтогаз" здійснили в 2012-2014 роках закупівлю геолого-тематичних робіт у ПАТ "Карпатське управління геофізичних робіт" на загальну суму 2,262 млрд грн.

Реклама:

"На сьогодні органи фіскальної служби проводять досудове розслідування у кримінальній справі по перерахуванню ПАТ "Карпатське управління геофізичних робіт" коштів за геолого-тематичні роботи на користь ТОВ "БК "Гефест Альянс" (субпідрядна організація), яке має ознаки фіктивності", - йдеться в записці, підготовленій департаментом економічної, інформаційної, промислової безпеки та управління ризиками "Нафтогаз".

За даними з інших джерел, стало відомо, що у 2011-2013 роках "Укрнафта" також отримала збиток у розмірі 1,136 млрд грн від реалізації нафтопродуктів через власну мережу АЗС.

"Секрет успіху так само простий: продажі велися за цінами нижче, ніж закупівельна вартість. Для довідки: всі нафтопродукти для оптової та роздрібної реалізації "Укрнафта" купує у компаній з орбіти "Привату", - пише Куюн.

Тільки два згаданих приклади - фіктивні витрати і штучні збитки - коштували 3,9 млрд грн доходу "Укрнафти" в 2011-2013 роках. Але є ще незрозумілі операції з продовольством, феросплавами, карбамідами, які "Укрнафта" купує у "приватівських" компаній і згодом експортує в якісь офшори.

"Це також означає, що 50% доходу виводиться з "Укрнафти". Відповідно, держава на зборах акціонерів 10 жовтня отримала в кращому разі половину від реальних дивідендів. Достеменно відомо, що Яценюк був поінформований про цю ситуацію", - пише експерт.

Нагадаємо, 10 жовтня на зборах акціонерів "Укрнафти" було прийнято рішення про виплату 3,8 млрд гривень дивідендів за останні три роки.

За 2011 рік буде виплачено 2,18 млрд гривень, за 2012 - 1,43 млрд гривень, за 2013 - 0,19 млрд гривень.

Державі через НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі "Приват" - 42%.

Компанія знаходиться в оперативному управління менеджерів Ігоря Коломойського, який входить до наглядової ради компанії. Наглядову раду "Укрнафти" досі очолює Євген Бакулін, якого після Майдану заарештували за фінансові махінації у очолюваному ним "Нафтогазі України" в часи Віктора Януковича.

ТОВ "БК "Гефест Альянс", оформлене на харків’янина Андрія Самофалова, фігурувало у схемі виводу грошей з "Брокбізнесбанку" Сергія Курченка.

Основним акціонером ПАТ "Карпатське управління геофізичних робіт" є ТОВ "Геонадра", яке через ПП "Надрагеофізіка" належить мешканці Івано-Франківська Марині Прокопів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: