НБУ скасує валютні обмеження після зниження спекулятивного попиту

Понеділок, 20 жовтня 2014, 10:20

Зниження спекулятивного попиту на валюту зробить можливим зняття частини адміністративних обмежень в найближчому майбутньому.

Про це заявив заступник голови Нацбанку України Олександра Писарук під час зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації, йдеться на сторінці Нацбанка у Facebook.

Як зазначається, на зустрічі піднімалися питання пов’язані з введенням Національним банком адміністративних заходів, спрямованих на запобігання різким коливанням курсу гривні.

"Залишаючись прихильником ринкового курсоутворення, Писарук зазначив, що у країні, на теренах якої відбуваються військові дії, розраховувати у питаннях регулювання винятково на силу ринку не випадає", - йдеться у повідомленні.

Скорочення економіки, падіння валютних надходжень та поява негативних очікувань у суспільстві змушує Національний банк вдаватися до поєднання адміністративних та ринкових заходів, сказав заступник голови НБУ.

Реклама:

"Центральний банк закликає з розумінням ставитися до тимчасових обмежень, оскільки їх запровадження зумовлено насамперед бажанням ліквідувати схеми виводу капіталу за кордон. "На жаль не існує адміністративних обмежень без незручностей. Прошу вашого терпіння", - звернувся до бізнес спільноти Писарук.

Він навів приклади того, що такий комбінований підхід до валютного регулювання дозволив досягти певних позитивних результатів.

Зокрема валютний ринок почав функціонувати у більш збалансованому стані, ніж кілька тижнів тому.

Обсяги заявок на купівлю валюти поступово зменшуються. І навіть чорний ринок валюти демонструє зменшення спредів.

Зниження спекулятивного попиту на валюту зробить можливим зняття Нацбанком частини адміністративних обмежень в найближчому майбутньому. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!