"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Банки відмовляються кредитувати держпідприємства

Середа, 15 жовтня 2014, 11:28

Багато фінустанов вже сьогодні відмовляються від реструктуризації заборгованості та продовження відносин з держкомпаніями.

Про це "Економічній правді" заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

Він відзначає, що левову частку проблемної заборгованості юросіб перед комерційними банками сьогодні становлять прострочені позики державних підприємств.

За словами банкіра, результатом такої політики приватних банків стане поступовий перетік кредитного портфеля держструктур в державні ж фінансові установи.

Реклама:

"З одного боку, система держапарату зможе проводити "взаємозаліки" всередині замкнутого кільця. Крім того, борги держбанкам у нас завжди віддавали охочіше, ніж комерційним. Однак чим більше ставатимуть кредитні портфелі з держпідприємств в держбанках, тим більше буде вірогідність, що кредитування цього сегмента відбуватиметься за рахунок прихованої емісії гривні", - говорить Клименко.

На його думку, сьогодні уряд міг би оживити економіку, виділивши кошти для покриття боргів держпідприємств як перед підрядниками з тендерних закупівель (як правило, це малий і середній бізнес), так і перед комерційними банками.

"Державні компанії, такі як "Укрзалізниця", "Укравтодор" повинні сотні мільйонів гривень за виконані роботи підрядникам і кредиторам. В свою чергу, ці підрядники теж взяли кредити в комерційних банках, щоб виконати роботи. Сьогодні неповернення грошей держпідприємствами - це, по суті, подвійне навантаження на банківський сектор, яка призводить до розхитування і зростанню недовіри", - відзначає банкір.

Глава наглядової ради "Укрінбанку" додав, що ситуація з хронічним неповерненням коштів в комбанки держструктурами триває не перший рік. Виходячи з обсягів накопиченого боргу, банки готові піти на списання частини боргів.

"Дисконт залежно від обсягів боргу та якості позичальника може бути від 10 до 20%. Крім того, держава може розрахуватися цінними паперами з оборотом в 3-5 років, якими можна буде покрити борги держкомпаній. Банки позитивно сприймуть появу такого платіжного інструменту, оскільки такі папери будуть підкріплені держгарантіями", - вважає Клименко.

На його думку, сукупність таких дій дозволить за рахунок зменшення обсягів проблемних боргів в кредитних портфелях розморозити частину резервів і активізувати кредитування економіки.

"Сьогодні ці дії не робляться через політичні підстави. Адже цю заборгованість держпідприємств перед банками сформував попередній уряд. Усі вважають, що в схемах з держпідприємствами багато корупції, що там існують фірми, які прив'язані до тієї влади", - резюмував Клименко.

За словами експерта, в частині фірм ніякої політичної складової в цьому не було.

"Дисконт при погашенні таких боргів прибере корупційну складову, навіть якщо вона там є. Це був би певний зітхання для малого та середнього бізнесу, поштовх для подальшої роботи таких підрядників", - підсумував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: