Холдинг Ахметова визнав, що вичерпав свій "запас міцності"

Субота, 11 жовтня 2014, 14:08

Найбільший приватний енергохолдинг країни "ДТЕК" вичерпав запас міцності, й тепер компанія зможе забезпечити постачання електроенергії тільки в розмірі надходжень коштів від "Енергоринку".

Про це заявив генеральний директор "ДТЕК" Максим Тимченко на прес-конференції в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Залишки вугілля дають змогу працювати від 10 до 20 днів залежно від типу станції", - заявив він, уточнивши, що на ТЕС компанії залишилося 370 тис. тонн вугілля антрацитових марок порівняно з 1,5 млн тонн рік тому.

Тимченко уточнив, що за перше півріччя "Енергоринок" заборговував компанії 1,8 млрд грн, а на кінець року очікується збільшення цієї суми ще на 1 млрд гривень. За його словами, дисбаланс за фінансовими потоками "ДТЕК" становить близько 1,5 млрд гривень.

Реклама:

Гендиректор повідомив: напередодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виділила 100 млн гривень на закупівлю вугілля.

"Але це не те рішення, якого ми очікували. Воно важливе, але не комплексне, не вирішує проблеми", - прокоментував його Тимченко.

Глава "ДТЕК" наголосив, що необхідно бачити хоч би на три-чотири місяці вперед, а не на тиждень, як випливає з таких рішень регулятора. Для виправлення ситуації він запропонував підписати меморандум, щоб визначити, які сторони й за що відповідатимуть.

За оцінками Тимченка, для проходження зими потрібно близько 3,7 млрд гривень, тоді як наявний ресурс "Енергоринку" становить близько 1,7 млрд гривень. Голова "ДТЕК" додав, що необхідно доправити 8,5 млн тонн вугілля впродовж трьох місяців.

Він вважає, що є ще можливість фізично завезти вугілля з Росії та ПАР.

Інакше, зазначив гендиректор енергохолдингу, Україна може втратити 4 тисяч МВт потужності, або 15% її загального обсягу.

Тимченко уточнив, що країна нині споживає близько 22 тисяч МВТ, але зниження температур потребуватиме збільшення цієї потужності до 27-28 МВт або навіть до 29 тис. МВТ.

"ДТЕК" створено 2005 року для управління енергетичними активами групи "СКМ" (Донецьк) Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!