Баррозу - Путіну: торговельні бар'єри для України суперечать домовленостям

Середа, 1 жовтня 2014, 15:07

Президент ЄК Жозе Мануель Баррозу відповів президенту Росії Володимиру Путіну - нові торговельні бар’єри для України будуть суперечити домовленостям про відкладення тимчасового застосування зони вільної торгівлі.

Про такий зміст листа, який був направлений російському президенту, повідомила у середу в Брюсселі представник Європейської комісії Піа Аренкільде Хансен, передає УНІАН.

Він наголосив, що Угода є двостороннім документом, і змінювати його можуть тільки відповідні сторони.

За словами Хансен, у листі президент Баррозу нагадав Путіну, що пропозиція відкласти тимчасове застосування Угоди про асоціацію в частині поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі була погоджена на тристоронній зустрічі 12 вересня.

Реклама:

"Президент нагадав, що зі сторони ЄС ми проінформували держави-члени та отримали погодження на необхідні законодавчі кроки, які ви бачили в останні дні. Пропозиція відкласти тимчасове застосування зони вільної торгівлі пов’язана з тим, як про це президент нагадав у своєму листі, щоб продовжувати застосування преференційного режиму між Росією та Україною, як це також було погоджено під час тристоронньої зустрічі 12 вересня", - сказала Хансен.

"В цьому контексті президент висловив занепокоєння щодо нових заходів російського уряду, які пропонують нові торговельні бар’єри між Росією та Україною, тому що це буде, як висловився президент, суперечити домовленостям тристоронньої зустрічі", - додала вона.

Хансек також наголосила, що у листі президент Баррозу нагадав Путіну, що ЄС залишається готовим продовжувати працювати з Росією над будь-якими негативними впливами на російську економіку, які можуть бути в наслідок застосування зони вільної торгівлі.

"Але також чітким є те, що Угода про асоціацію - двостороння угода, і зміни можуть бути зроблені тільки залученими сторонами, як ми це пояснювали раніше. Ці кроки - частина шляху широкого мирного процесу в Україні, який поважає територіальну цілісність та суверенітет України", - підкреслила представник ЄК.

Хансен додала, що Європейська комісія віддана продовжувати вносити свій внесок у мирне вирішення ситуації в Україні.

"Цей лист має розглядатися у цьому дусі. Президент висловив надію, що цей план буде повністю виконаний, і може бути досягнутий швидкий та вирішальний прогрес у тристоронній переговорах", - наголосила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: