"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Баррозу закликав Росію відновити поставки газу в Україну

Середа, 1 жовтня 2014, 14:33

Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу направив президенту РФ лист, в якому висловив надію на швидкий і рішучий прогрес в тристоронніх переговорах по газу і відновлення його поставок Києву.

"Ключовим є забезпечення відновлення постачань енергоносіїв громадянам України і виконання всіх договірних зобов'язань перед клієнтами в ЄС", - сказано в листі.

ЄС, за словами Баророзу, розраховує на "взаємоприйнятне проміжне рішення на майбутній зимовий період" на основі компромісних пропозицій Єврокомісії. 

За підсумками тристоронніх газових переговорів між представниками Росії, України та ЄК 26 вересня було вирішено, що Україна до кінця жовтня виплатить Росії 2 млрд доларів, а до кінця року доведе суму виплат до 3,1 млрд доларів.

Реклама:

Єврокомісія також запропонувала поставити Україну взимку 5 млрд кубометрів газу на умовах передоплати по 385 доларів за тисячу кубометрів і укласти відповідний договір.

Глава російського Міненерго Олександр Новак позитивно оцінив результати переговорів і заявив, що газові поставки можуть бути відновлені в жовтні, після досягнення остаточних домовленостей.

Зазначалося, що Москва має намір відкрити постачання тільки після початку оплати боргу, а Київ не згоден з позицією російського уряду з приводу механізму розрахунку ціни на газ.

Інтерфакс

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: