"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна звільниться газової залежності від РФ через 5 років - Яценюк

Понеділок, 8 вересня 2014, 10:01

Україна в перспективі 5 років може диверсифікувати поставки газу і повністю перестати залежати від імпорту російського газу.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк програмі "ТСН. Тиждень".

Яценюк нагадав, що коли чинний уряд України розпочав роботу, в українських подземних газових сховищах (ПСГ) було 5 млрд куб. м газу - "практично нуль", оскільки це був буферний газ, який не можна викачувати. Зараз же в ПСГ вже знаходиться близько 16 млрд куб. м газу.

"З 25 мільярдів, які ми купуємо в Росії, 15 ми вже стали купувати в ЄС через Польщу, Угорщину і Словаччину", - оголосив прем'єр в інтерв'ю програмі "ТСН. Тиждень".

Реклама:

За словами Яценюка, Україні не вистачає ще 5 млрд куб. газу. "Буде непросто. Тепло не буде, відразу попереджаю, - але не замерзнемо", - запевнив прем'єр.

Основний реверсний маршрут запущений недавно, - це 10 млрд куб. м газу в рік через Словаччину.

"Він суттєво допоможе нам пережити зиму", - підкреслив він. Глава уряду заявив, що шанси на отримання цього реверсу були вкрай низькі через тиск Росії і відзначив спільну позицію всіх країн-членів ЄС і Європейської комісії безпосередньо у вирішенні цього питання.

Відповідаючи на питання, чи є запуск цього реверсу перемогою, Яценюк сказав: "Я не люблю кидатися такими словами. До перемоги ще далеко. Перемога - це тоді, коли ми не будемо взагалі купувати російський газ. Це не рік, не два, але в п'ятирічній перспективі ми можемо сказати, що Україна диверсифікує постачання газу і перестане залежати від Російської Федерації".

Прем'єр також зазначив, що уряд бореться з корупцією в енергетичному секторі. "Це не всім подобається, в першу чергу колишнім олігархам Віктора Януковича. Будемо відбирати майно, виключно на законних підставах, яку вони вкрали у держави. Будемо підвищувати ренти, змушувати платити податки", - заявив Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!