"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До банків "Демарк" та "Порто-Франко" ввели адміністрацію

Понеділок, 29 вересня 2014, 14:22

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб із 29 вересня по 29 грудня 2014 року ввів тимчасові адміністрації у банки "Порто-Франко" (Одеса) та "Демарк" (Чернігів).

Про це йдеться у повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідні рішення він прийняв 26 вересня на підставі постанов Нацбанку України про віднесення зазначених двох банків до категорії неплатоспроможних.

ФГВФО уточнює, що правління НБУ визначилося стосовно "Демарка" 25 вересня, а стосовно "Порто-Франко" - 26 вересня.

Реклама:

Банк "Порто-Франко" засновано в 1991 році. Його найбільшим акціонером на 1 квітня 2014 року був Мирослав Школенко (83,4314%).

За даними Нацбанку, на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів (1,427 млрд гривень) банк "Порто-Франко" посідав 86-е місце серед 173 банків, що діяли в країні.

Одеський банк у середині вересня заявив, що Міжнародний інвестиційний фонд "Капітал" підписав попередній договір про купівлю банку і що потенційні інвестори мають намір до кінця вересня надати кредитно-фінансовій установі перший транш стабілізаційних коштів, що дасть змогу в найкоротші терміни відновити його платоспроможність та ліквідність.

Банк "Демарк" засновано в 1992 році. На 1 липня 2014 року найбільшим акціонером банку було ПП "Фінінвест" (49,76%%).

Згідно з даними НБУ, на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів (2,117 млрд грн) банк "Демарк" посідав 74-е місце серед 173 діючих банків.

На початку вересня акціонери банку "Демарк" заявили про готовність захистити своїх вкладників від наслідків погіршення ситуації у фінустанові, визнавши, що в серпні у фінансовій установі виникла складна ситуація: з'явилися затримки з видачею готівкових коштів, обмеження роботи карткових рахунків, панічні настрої у вкладників.

"Негативну роль у нинішній ситуації відіграли недобросовісні дії з боку представників деяких банків стосовно клієнтів банку "Демарк", що розпочалися з березня 2014 року і закликають до необхідності змінити обслуговуючий банк. При цьому поширювалися чутки, що дискредитують ім'я банку "Демарк", зокрема, про акціонерів та про начебто підтримку сепаратизму", - зазначалося у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!