Apple загрожує рекордний штраф через нелегальні податкові схеми

Понеділок, 29 вересня 2014, 11:22

Корпорацію Apple можуть оштрафувати в Європі на кілька мільярдів євро через сумнівні податкові схеми, які використовувалися компанією за підтримки влади Ірландії протягом 20 років.

Про це пише газета The Financial Times з посиланням на обізнані джерела.

За даними видання, на цьому тижні Єврокомісія представить детальні результати розслідування.

За попередніми даними, компанія Apple (працює в Ірландії з 1980 року), яка платить в Ірландії податок за ставкою менше 2%, використовувала "незаконні угоди з податковими органами країни".

Реклама:

Як повідомляють джерела The Financial Times, Apple може бути висунуте звинувачення в приховуванні 137,7 млрд доларів в офшорах.

В Apple стверджують, що компанія не порушувала жодних законів.

"Ми знаємо, що компанія не порушувала закону і впевнені, що в ході розслідування буде доведено, що не було ніяких незаконних угод", - заявив виданню фінансовий директор Apple Лука Маестро.

Торік Єврокомісія починала збір інформації щодо податкових механізмів, застосовуваних до багатонаціональних компаніям в ряді країн, включаючи Ірландію.

Це сталося після того, як Сенат США звинуватив ірландський уряд у створенні спеціального податкового режиму для Apple, який дозволив корпорації уникнути значних податкових платежів по всьому світу.

Тоді вищий орган виконавчої влади ЄС також зажадав від міністерств фінансів деяких країн прояснити підхід до оподаткування та надати докладну інформацію про великих платників податків, щоб проаналізувати, законними або незаконними методами вони користуються.

Раніше Антимонопольний регулятор ЄС почав розслідування відносно інших великих компаній, таких як Amazon, Starbucks і Fiat. Підставою для розслідування стали великі податкові пільги, надані цим компаніям Ірландією, Нідерландами і Люксембургом.

ІТАР-ТАСС

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!