Порошенко дозволив створити вільну економічну зону в окупованому Криму

Четвер, 25 вересня 2014, 11:44

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні (ВЕЗ) Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", ухвалений парламентом 14 серпня.

Згідно з інформацією, що з'явилася в середу на сайті Верховної ради, закон було підписано ще 4 вересня, хоча донедавна як останній етап його проходження на сайті було зазначено спрямування президентові 20 серпня.

Заступник міністра фінансів Денис Фудашкін і голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус 18 вересня не змогли повідомити, з чим пов'язана затримка в проходженні документа.

За ст. 94 Конституції, президент України упродовж 15 днів після отримання закону підписує його або повертає закон зі своїми мотивованими і сформульованими пропозиціями Верховній раді для повторного розгляду.

Реклама:

"У випадку, якщо президент України впродовж встановленого терміну не повернув закону для повторного розгляду, закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", - ідеться в Конституції.

Конституційний суд 1998 року повідомив, що йдеться про календарні дні, і термін починається з наступного дня після отримання законів, а якщо його завершення припадає на вихідний або святковий день, то днем закінчення терміну є наступний робочий день.

Як повідомлялося, закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" Рада ухвалила ще 21 квітня 2014 року, проте з нього були вилучені норми про порядок ведення економічної діяльності, які було вирішено встановити окремим законом упродовж 15 днів.

Проте парламент ухвалив закон про ВЕЗ Криму й особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України лише 12 серпня.

Вранці в четвер, 14 серпня, на вимогу низки депутатів і уряду Верховна Рада переглянула своє рішення й відправила закон на повторне друге читання, на яке знадобилося менше доби: на вечірньому засіданні документ було знову проголосовано загалом 238 голосами "за".

Згідно із законом, ВЕЗ Криму вводиться в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України, а також Республіки Крим і м. Севастополя. На її території діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних і юридичних осіб, зокрема особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового і митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої та зовнішньої міграції фізичних осіб.

У межах ВЕЗ Криму створюється вільна митна зона.

Закон обумовлює, що товари, виготовлені, перероблені або що перебували у вільному обігу на тимчасово окупованій території України до набуття чинності закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", вважаються товарами з українським статусом, які вільно переміщуються на іншу територію України без застосування заходів тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності до 1 січня 2015 року.

У законі зазначено, що Україна гарантує захист майнових і немайнових прав фізичних та юридичних осіб на території ВЕЗ Криму відповідно до законів країни, якіЮ зокрема, стосуються захисту іноземних інвестицій.

Державні гарантії щодо внутрішніх і зовнішніх місцевих позик Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також особам, що перебувають на цій території, не надаються.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!