НБУ планує купити 800 мільйонів доларів до резервiв

Вівторок, 2 вересня 2014, 20:04

Нацiональний банк для пiдтримки адекватного розмiру мiжнародних резервiв у рамках програми stand by з Мiжнародним валютним фондом має намiр докупити у вереснi-груднi 800 мільйонів доларів на ринку.

Про це йдеться в Меморандумi економiчної полiтики української влади, оприлюдненому Фондом у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

Згiдно з матерiалами МВФ, у липнi необхiдна сума купiвлi валюти оцiнювалася в 1 млрд доларів, iз яких Нацбанк вже придбав близько 200 млн доларів.

У Меморандумi також зазначається, що НБУ мiнiмiзує продаж валюти уряду i "Нафтогазу" до зумовлених у програмi обсягiв, пропонуючи всiм iншим суб'єктам купувати валюту на ринку.

Реклама:

У документах наголошується, що необхiднiсть поповнення резервiв iз ринку пов'язана з гiршим, нiж очiкувалося, станом платiжного балансу України через вiдтiк капiталу, який становив за перше пiврiччя 2,3 млрд доларів.

Водночас у зв'язку з рiзкою девальвацiєю нацвалюти прогноз дефiциту поточного рахунку зменшено в нинiшньому роцi з 4,4% ВВП до 2,5% ВВП, у наступному - з 4,3% - до 2,5%.

Згiдно з оновленими даними, оцiнку валових резервiв Нацбанку на кiнець 2014 року погiршено з 19,2 млрд доларів до 16,2 млрд доларів, на кiнець наступного - до 26,7 млрд доларів до 23,4 млрд доларів.

За даними учасникiв ринку, 2 вересня Нацбанк вийшов на ринок iз купiвлею валюти.

За їхнiми словами, це може бути як iз необхiднiстю поповнити резерви, так i з ситуативним перекосом, викликаним рiшенням НБУ з цього дня вiдновити норму про придбання валюти на ринку з паузою - тiльки на третiй день пiсля зарахування необхiдної для цiєї операцiї гривнi.

Водночас, як повiдомило iнформоване джерело в урядi, українська сторона пiд час наступного вiзиту мiсiї має намiр порушити питання про пом'якшення вимоги про викуп валюти у зв'язку зi складною ситуацiєю на валютному ринку.

Джерело стверджує, що необхiднiсть докупити 200 млн доларів для дотримання мiнiмального рiвня чистих мiжнародних резервiв, який був однiєю з умов надання МВФ другого траншу кредиту stand by, суттєво обмежила можливостi НБУ пiдтримати гривню в перiод її недавнього ослаблення на ринку.

Як повiдомлялося, мiжнароднi резерви НБУ в липнi скоротилися на 5,9%, або на 1,013 млрд доларів - до 16,07 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!