"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща може продати Україні "зайве" вугілля - ЗМІ

Вівторок, 2 вересня 2014, 18:06

Вуглевидобувні компанії Польщі готуються до можливих поставок своєї продукції в Україну, де через конфлікт на Донбасі скоротився власний видобуток.

Про це пише польська Rzeczpospolita, відзначаючи, що продаж польського вугілля в Україну допоміг би також і польським компаніям, у яких зараз є його надлишок.

"Ми бачимо активний інтерес з боку українських фірм до польського вугілля", - говорить прес-секретар польського Węglokoks Мажена Мрозик, додаючи, що компанія шукає партнерів в Україні.

Про інтерес до українського ринку збуту заявив представник Lubelski Węgiel Bogdanka Збігнєв Стопа.

Реклама:

"Ми уважно стежимо за цим ринком, аналізуємо різні можливості", - сказав він виданню. Газета зазначила, що в Польщі зараз перебуває на складах близько 8 млн тонн нереалізованого вугілля, частина з якого може бути поставлена в Україну, що також буде вигідно для польських компаній.

Таку ж думку висловив колишній віце-глава польського уряду Януш Штейнгофф.

"Нам потрібно пам'ятати, що у нас більше 8 млн тонн вугілля на складах, з яким ми не дуже знаємо, що маємо робити. Якби це вугілля вдалося продати в Україну навіть за собівартістю, це було б вигідно для польської вугільної галузі та допомогою для вирішення енергетичних проблем в Україні", - зазначив він в ефірі TVN24 BiS.

Rzeczpospolita помітила, що минулого року Україна імпортувала 15 млн тонн вугілля, з якого з Польщі тільки 1%. За даними видання, за першу половину поточного року польські виробники скоротили експорт вугілля на 26% - до 4,3 млн тонн.

Польська JSW, за даними корпоративного сайту, продає вугілля за ціною від 65 до 175 доларів залежно від його якості.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: