Крим примусово викупить Ялтинську кіностудію й "Кримгаз"

Вівторок, 2 вересня 2014, 12:51

Самопроголошений уряд Криму ухвалив рішення щодо примусового викупу Ялтинської кіностудії, приватизованої на початку 2000 років.

Про це заявила міністр культури Криму Арина Новосельська, виступаючи на засіданні Ради Міністрів у Сімферополі у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Викуп майна передбачено здійснити за рахунок коштів бюджету республіки", - заявила Новосельська.

За її словами, майновий комплекс Ялтинської кіностудії було приватизовано за 1,3 млн гривень.

Реклама:

Самопроголошений міністр назвала цю суму дуже заниженою, повідомивши, що власники кіностудії отримали понад 30 га землі в центрі Ялти з будівлями загальною площею близько 6 тисяч квадратних метрів, декораціями, колекцією автомобілів, які використовували для зйомок фільмів, костюмами та єдиним на території СНД басейном, призначеним для зйомок морських епізодів фільмів.

Уряд Криму у вівторок уперше застосував регіональний закон про викуп стратегічних об'єктів. Окрім Ялтинської кіностудії, Рада самопроголошених міністрів Криму ухвалила рішення викупити також майно публічного акціонерного товариства "Кримгаз" і трансформаторні підстанції в мікрорайоні "Кам'янка" на околиці Сімферополя.

Самопроголошений в. о. глави республіки Крим Сергій Аксьонов повідомив, що викуп майна "Кримгазу" став наступним кроком після повернення газових мереж на території Криму, які раніше були передані в користування акціонерному товариству у власність Державного унітарного підприємства "Кримгазмережа".

"Сьогодні нагальним є питання викупу будівель і основних засобів, обладнання для обслуговування абонентів", - заявив Аксьонов.

За його словами, суму, за яку буде викуплено майно "Кримгазу" і трансформаторної підстанції, визначить спеціальна комісія, ця сума не перевищуватиме тієї суми, яку сплатили нинішні власники майна під час його приватизації.

Держрада Криму 8 серпня внесла зміни до ухваленого в липні закону щодо примусового викупу об'єктів. До закону, зокрема, внесено норму, згідно з якою власник об'єкта, який викуповують, має отримати компенсацію раніше вилученого майна, яке викуповують.

Згідно із законом, примусовий викуп можливий у разі загрози "життю, здоров'ю населення, економічній безпеці держави, нормальному функціонуванню об'єктів життєдіяльності, техногенної й екологічної катастрофи".

Право встановлювати об'єкти, що підлягають примусовому викупу, згідно із законом, отримує Рада Міністрів Криму. Уряд республіки також встановлює розмір компенсації, яку отримує власник.

Закон передбачає, що власника об'єкта, який викуповують, мають попередити про викуп не менше, ніж за п'ять днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!