Україна накопичила у ПСГ другі за обсягом запаси газу в Європі

Середа, 17 вересня 2014, 17:09

Станом на 15 вересня в українських газових сховищах знаходиться 16,3 мільярда кубометрів природного газу, що на 14% або 2,2 мільярда кубометрів більше за показник на цю дату минулого року.

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

Як зазначається, цей ресурс газу буде використаний для потреб українських споживачів під час опалювального сезону 2014-2015 років.

"Наразі більшими запасами газу в підземних сховищах в Європі володіє лише Німеччина, де зберігається близько 20,1 млрд кубометрів. На третьому місці знаходиться Італія, де в сховищах накопичено близько 15,6 млрд кубометрів газу", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Україна володіє найбільшими ПСГ в Європі, і наразі ми серед лідерів по запасам природного газу в підземних сховищах. При цьому українські ПСГ заповнені лише на 51%. В Німеччині та Італії вільних потужностей для закачування газу майже не залишилося: їхні сховища заповнені більше ніж на 90%", - зауважив голова правління ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів.

"Українські ПСГ - стратегічний ресурс для зміцнення енергетичної безпеки Європи. Для України та наших європейських партнерів це можливість накопичувати газ в літній період, коли ціни на нього найнижчі. Українські ПСГ також можуть стати потужним інструментом для створення європейського резерву газу", - зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту ПАТ "Укртрансгаз" станом на 15 вересня закачування природного газу здійснюється на 6 підземних сховищах в режимі 34,9 млн кубометрів на добу.

Нагадаємо, що з 28 серпня інформація про наявні обсяги природного газу в українських ПСГ публікується на інформаційній платформі прозорості асоціації європейських операторів газосховищ щоденно. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: