НБУ планує ввести інститут кураторства на постійній основі

Вівторок, 16 вересня 2014, 16:09

Національний банк планує ввести інститут кураторства на постійній основі.

Про це заявила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва, передає "Інтерфакс-Україна".

Інститут кураторства є загальновизнаною світовою практикою в діяльності центральних банків, і Нацбанк також планує активно впроваджувати й розвивати його, прокоментувала Гонтарева надання регулятором днями стабілізаційних кредитів двом системним банкам на загальну суму близько 2 млрд гривень із призначенням у ці фінустанови кураторів.

"Ми також плануємо надалі ввести інститут кураторства на постійній основі, особливо в системних банках, навіть незалежно від надання ресурсної підтримки Національним банком", - сказала глава НБУ.

Реклама:

Вона повідомила, що зараз відпрацьовуються механізми нагляду та контролю за використанням державних коштів банками і своєчасним виконанням ними зобов'язань перед клієнтами і вкладниками.

Як зазначила Гонтарева, в кожен банк, який отримав від НБУ стабілізаційний кредит або кредити на підтримку ліквідності, крім короткострокових кредитів під заставу високоліквідних державних цінних паперів через механізм щоденних тендерів, вже призначено куратора.

"Таке рішення прийнято регулятором для посилення контролю за належним використанням коштів рефінансування", - пояснила глава Нацбанку.

За її словами, це нормальний робочий процес, і НБУ розглядає банки, що отримали нещодавно стабілізаційні кредити, як системні, тобто найважливіші для фінансової стабільності банківської системи країни.

Як повідомлялося, стабілізаційний кредит надається платоспроможному банку для підтримки ліквідності на термін до двох років, а в разі продовження - на термін до року. При цьому загальний термін користування стабкредитом не може перевищувати п'яти років.

Нацбанк з 2012 року ввів умовою продовження стабілізаційного кредиту призначення в банк куратора. В даний час куратори призначені в 34 банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!