Думка експерта: Попит на іноземну валюту продовжить знижуватися

Субота, 13 вересня 2014, 16:03

Попит на іноземну валюту з боку населення у вересні може продовжити знижуватися на тлі високого курсу продажу долара і широкого спреду.

Про це заявила Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

За її словами, стримувати населення від купівлі іноземної валюти в першу чергу буде невідповідність інфляційної і девальваційної динаміки в країні з заробітними платами.

"Так, інфляція з початку року підвищилася на 12,9%, девальвація становила 68%, а середньомісячна заробітна плата, за даними української державної служби статистики, за січень-липень зросла лише на 7,2%", - вважає Сальникова.

Реклама:

Також, на думку експерта, причиною низького попиту виступить високий курс продажу іноземних валют і обмежений обсяг пропозиції валюти в обмінних пунктах.

"Незважаючи на те, що на початку місяця курс долара трохи стабілізувався, девальваційні настрої продовжать зберігатися високими, що в свою чергу буде стримувати населення і від продажу валютних накопичень. Також невизначеності валютному ринку в цей період додадуть парламентські вибори", - заявила Сальникова.

Вона також зазначила, що обсяг купівлі населенням валюти в серпні знизився порівняно з липнем на 13,3% до 585,3 млн доларів, продажу - на 17,8% до 384 млн доларів. Така динаміка була зумовлена ​​девальвацією гривні і широким спредом по іноземних валютах.

"Однак зважаючи на невизначеність з подальшою динамікою курсу долара через низку політичних чинників населення не поспішало переводити іноземну валюту в гривню, і воліло обходитися заощадженнями в національній валюті", - підсумувала Сальникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!