Думка експерта: Україна потрапила в реверсну пастку

П'ятниця, 12 вересня 2014, 15:55

Якщо конфлікт ЄС та "Газпрому" продовжиться, "Нафтогаз" може не отримати до кінця року обіцяні 3 млрд кубометрів реверсного газу зі Словаччини.

Про це заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Водночас Польща, Німеччина та Словаччина поки не заявили про неправомірність дій "Газпрому" і не озвучували намірів вирішувати конфлікт у судовому порядку. Як наслідок пасивна позиція країн ЄС призвела до того, що польський реверс був призупинений, оскільки Польща не змогла, чи не захотіла підстрахувати Україну", - заявив Корольчук.

"Хоча в підземних сховищах Польщі накопичено 2,5 млрд кубометрів газу і цього цілком достатньо, щоб протягом декількох днів компенсувати Україні щодобові реверсні постачання обсягом 4 млн кубометрів. Але Польща не пішла на такі жертви заради України", - відзначає він.

Реклама:

На думку експерта, Україна потрапила в реверсну пастку. Він також заявив, що якщо конфлікт ЄС та "Газпрому" продовжиться ситуація загрожує тим, що "Нафтогаз" не отримає до кінця року обіцяні 3 млрд кубометрів реверсного газу зі Словаччини.

"І тим більше ні про які 10 млрд кубометрів газу в 2015 році не варто й мріяти. Але більш суттєвою проблемою є те, що проекти реверсних постачань газу будуть дискредитовані і європейські компанії можуть розчаруватися в спільних проектах з Україною", - вважає Корольчук.

Експерт зазначає, що конфлікт ЄС і Росії та його вплив на реверс в Україну продемонстрував два недоліки реверсних проектів.

По-перше, Україна використовує діючі газопроводи для постачання газу, а не будує автономні інтерконнектори як це зробили більшість країн ЄС.

По-друге, реверсні проекти України не можуть існувати в своєму окремому світі поза загальним газовим ринком Європи, до якого входять споживачі газу (більшість країн ЄС), ключові транзитери газу в ЄС (Україна, Білорусь, Польща, Словаччина, Угорщина) і найбільші постачальники газу в ЄС (Росія, Норвегія, Нідерланди).

"І в даному контексті в цьому трикутнику всі учасники залежні один від одного, а тому потрібно враховувати взаємні інтереси", - підсумував Корольчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!